18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Ergezer: Çiftçi pamuk ekemez hale geldi

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde, sezonun ilk kütlü pamuğu sembolik olarak 15 YTL'den satıldı.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, 1983 yılına kadar bölgede 800 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldığını ve o dönemlerde dekara 350 kilo pamuk alındığını, bugün ise ekim alanlarının 50 bin dekara gerilediğini kaydetti. Ergezer, çiftçiliğin temelinde pamuk ekiminin yattığını ifade ederek, "Çiftçi ne buğdaydan ne de mısırdan pamuktan elde ettiği karı elde edemez, ancak tarım alanında uygulanan yanlış politikalar yüzünde çiftçi pamuk ekemez hale gelmiştir. Önceden pamuk ekerdik, bir ailede 15 nüfus varsa bu nüfus pamuk üreticiliğinde çalışır ve sezon sonunda şalvarımızın cebindeki parayı sayardık. Şimdilerde bırakın para saymayı geçimimizi sağlamakta bile zorlanıyoruz. Alternatif ürünlere yöneldik ama hiçbir ürün pamuğun karını vermiyor" dedi.

Pamuğun maliyetinin 1.40 YTL olduğunu dile getiren Ergezer, ''Geçen sezon taban fiyat 605 bin liraydı, şimdi ise neredeyse maliyetin yarısından aşağı bir fiyata satabilecek. Geçmiş sezonlara göre rekolte üst düzeyde, ancak girdi fiyatlarının fazlalığı pamuk ekim alanlarını bitirme noktasına getirmişti. Bu yüzden çiftçinin alternatif ürün arayışları nedeniyle pamuk ekimi azaldı" diye konuştu.

Yılın ilk kütlü pamuğunu susuz tarım şeklinde üreten Cırbıklar Köyü'nden 60 yaşındaki Mehmet Gök ise, "Bizim oralarda su sıkıntısı olduğundan başka ürün ekemiyoruz. Pamuğu daha çok ekmek istiyoruz ama ürettiğimiz pamuğu işçi yevmiyelerinin yüksek olması nedeniyle toplatamayacağız kaygısı ile pamuk ekimini kısıtlı tutuyoruz" şeklinde konuştu.

Üretici Mehmet Gök'ün Tarsus Ziraat Odası'na getirdiği 50 kilo kütlü pamuğu, tüccar Abdurrahim Kesmen tarafından sembolik olarak kilosu 15 YTL'den satın alındı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2005 Çarşamba 18:28:50
Güncelleme :17 Ağustos 2005 Çarşamba 16:11:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?