18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Kooperatifler ilgi bekliyor

Osmaniye'deki Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri sorunlarını anlatarak, kendilerine destek verilmesini istediler.

Osmaniye Ticaret Borsası (OTB) tarafından Köşk Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen yemekli toplantıya katılan kooperatif başkanları sorunlarını anlatarak çözümü için destek istediler. Toplantıya OTB Başkanı Ali Koza, Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, Tarım Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü Mustafa Tolukan ile kooperatif başkanları katıldı.

OTB Başkanı Ali Koza yaptığı açılış konuşmasında, "İlimizde mevcut olan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'nden 10'u bizim üyemizdir. Merkez ilçe dışında Düziçi, Bahçe ve Hasanbeyli ilçelerimizdeki 10 kooperatif bizim bünyemizde faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla onların sorunlarına değinmek de bizim görevimizdir. Buradaki toplantıda da bu sorunları konuşacağız" dedi. Ali Koza kredi faizlerinin ve enflasyonun düştüğünü belirterek, "Altı yıl önce kurulan kooperatiflirimiz yüzde 27 faiz ile kredi aldılar. Bugün ise kooperatifler yüzde 7 faiz ile kredi kullanıyorlar. Aradaki bu haksızlığı gidermek için önceki kooperatiflerin faiz oranı da düşürülmelidir. Osmaniye'nin besicilik alanında daha ileriye gitmesi için verimli ve bilimsel çalışılmalıdır. Ayrıca Osmaniye ekonomisi için Zeytincilik alanında da çalışmalarımız olacaktır" şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan Dereli Tarımsal kalkınma Kooperatifi Başkanı ve üst Birlik Başkanı aynı zamanda Ankara Merkez Birliği İkinci Başkanı Yaşar Karadağ Süt Sığırcılığı sektöründe iki ayrı kooperatifin faaliyet gösterdiğini belirterek, "Bunlardan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ilimizdeki hayvanların kayıtlarını tutmaktadır. Hayvancılık Kooperatifleri Birliği ise özellikle süt sığırcılığı sektöründe işin sanayi boyutunu ele almaktadır. Oldukça güç şartlar altında hizmet veren süt sığırcılığı sektöründe bazı iyileştirmeler yapılmalıdır. Kredi faizlerinin aşağı çekilmesinin yanı sıra tarımsal girdilerin düşürülmesi ve KDV'lerin ise yüzde 1'e çekilmesi gerekiyor" dedi.

Tarım İl Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü Mustafa Tolukan ise konuşmasında süt sığırcılığını desteklemek amacıyla bir çok kolaylıklar sağlandığını anlatarak,"Kooperatiflerimize ahır yapımı, depolama ve tank projeleri gibi projelere sıfır faizli krediler verilmektedir" şeklinde konuştu. Bu arada toplantıya katılan Kooperatif Başkanları, aracı süt toplayanlardan şikayetçi olarak, bunların vergi ödemediklerini ve haksız rekabet ile süt topladıklarını belirterek, bu tür süt toplayanların engellenmesini istediler.

Resul Özdil / Kent Haber/ Osmaniye
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2006 Cumartesi 15:27:22
Güncelleme :28 Ocak 2006 Cumartesi 15:38:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?