20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

TBMM'ye fıstık

Osmaniye Ticaret Borsası (OTB), yer fıstığınının tanıtımını yapmak ve sanayide kullanılmasını sağlamak amacıyla TBMM'ye 552 paket fıstık gönderdi.

OTB tarafından her biri 1.2 kilogramlık özel ambalaj içerisinde hazırlanan yer fıstığı TBMM'ye gönderildi. Fıstık paketlerinden 552 adet hazırladıklarını belirten OTB Başkanı Ali Koza, paketlerin Osmaniye milletvekillerinin organizasyonuyla tüm bakan ve milletvekillerine dağıtılacağını ifade etti. Koza, amaçlarının, Osmaniye'de yetişen yer fıstığını TBMM'de tanıtmak ve gerekli desteği sağlamak olduğunu söyledi.

Yağlı tohumlar sınıfına giren yer fıstığının Türkiye'de tek destekleme primi almayan ürün olduğuna dikkat çeken Ali Koza, "Türkiye'de üretiminin yüzde 40'ı, pazarlamasının ise yüzde 90'ı Osmaniye'de yapılan yer fıstığı, Osmaniye'deki insanlarımız için hayati önem arz etmektedir. Ülkemizde yağlı tohumlar sınıfında yer alan yer fıstığı, tek destek primi almayan üründür. Yer fıstığına mutlak surette destek verilmeli ve üretim kapasitesi de 100 bin tonun üzerine çıkarılmalıdır. Bugün dünya yer fıstığını yağ için üretiyor. Türkiye'de ise sadece çerezlik olarak görülüyor. Bunu aşmak ve yer fıstığını sanayi ürünü yapmak için çalışmalar yapılmalıdır. İşte biz bunun için böyle bir organizasyon düşündük. Bu konuda Tarım Bakanı ve Sanayi Bakanı ile TBMM'deki tüm milletvekillerimizden destek bekliyoruz" dedi.

OTB Başkanı Ali Koza, ülkede 70-80 yıllık geçmişi olan yer fıstığının, hak ettiği yeri ve değeri bulamadığından yakınan Ali Koza, "Halbuki yer fıstığı sağlık açısından da çok önemlidir. Çukurova Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre, yer fıstığının enerji değeri çok yüksektir. Yağ içeriği, çeşit özelliklerine bağlı olarak değişmekle beraber ortalama yüzde 50 civarındadır. Yer fıstığı tohumunda var olduğu bilinen fakat yapısı henüz belirlenmemiş olan bir maddenin, akan kanın pıhtılaşmasını çabuklaştırıp, kanama süresini kısalttığı ileri sürülmektedir. Ayrıca kolestrol için de faydalıdır. İzole edilen diğer maddenin ise kasların yorgunluğunu giderdiği ve kapalı dolaşım sistemi içinde kan hücrelerinin birleşerek topaklar oluşturmalarını engellediği, böylece damar tıkanıklarını önlendiği tespit edilmiştir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 12:46:52
Güncelleme :7 Aralık 2005 Çarşamba 12:53:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?