15
Haziran
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Tavuk ölümleri

Ağrı'nın Patnos İlçesi'nde, yaklaşık bir ay önce yaşanan tavuk ölümlerinin sebebinin 'Yalancı Tavuk Vebası' (Newcastle) olduğu belirtildi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İlçe Tarım Müdürü Zeki Birel, geçtiğimiz ay canlı hayvan pazarında yaşanan tavuk ölümlerinin nedeninin belirlendiğini belirtti. İzmir'in Bornova İlçesi'nde bulunan Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderilen ölü tavuk numuneleri üzerinde yapılan incelemeler neticesinde, bakterolojik olarak kolera ve virilojik olarak da Yalancı Tavuk Vebası denilen hastalığın tespit edildiğini kaydeden Birel, hazırlanan raporun dün ellerine ulaştığını kaydetti.

Alınan sonuçlar doğrultusunda bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için bu günden itibaren çalışmalara başladıklarını kaydeden Birel, "Zaten tavuk ölümlerinin başladığı günden itibaren Patnos İlçesi'nde kanatlı hayvan giriş çıkışları yasaklanmış ve ölümlerin meydana geldiği canlı tavuk pazarını karantina altına alarak gerekli çalışmaları başlatmıştık'' dedi.

Karantinanın 21 gün daha devam edeceğini söyleyen Birel, daha önce sadece canlı tavuk pazarı için geçerli olan karantinanın bundan sonra tüm ilçe için geçerli olduğunu kaydetti. İlçeye kanatlı hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığını ifade eden Birel, "Konuyu önümüzdeki pazartesi yapılacak 'Hayvan Sağlık Zabıtası' toplantısında gündeme alacağız. Konu ile ilgili bakanlık yetkilileriyle görüşerek, hastalığın ihbarı mecbur olan bir hastalık olup, olmadığını ve tavukları ölen satıcıların zararlarının karşılanıp karşılanmayacağı gibi konularda bilgi alacağız" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz ay ilçede bulunan canlı tavuk pazarında Selim Karataş, Ali Dumanlı ve M. Sıddık Özyolcu isimli satıcılara ait yaklaşık 6 bin tavuk telef olmuştu. Bunun üzerine Erzurum Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürü Ufuk Dinler ve beraberinde bir ekip ilçeye gelerek bazı araştırma ve incelemelerde bulunarak ölen tavuklarda numuneler almışlardı.
Yalancı Tavuk Vebası (Newcastle) hastalığı, tavuk, hindi, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlarda görülen ileri derecede yüksek bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır.

Hayvanların solunum, sindirim ve sinir sistemlerinde bozukluklara neden olan hastalık, rüzgar, yabani kuşlar, kümesten çıkan hava, girip çıkan canlı veya cansız araç ve gereçler çok hızlı bir şekilde yayılıyor.

.
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2005 Salı 22:21:50
Güncelleme :12 Haziran 2006 Pazartesi 14:41:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
irfan cengiz IP: 212.175.112.xxx Tarih : 14.04.2006 20:33:36
kus gribi nedeniyle ölen tavuklar:halk tarafından etrafa atılmıs bir vaziyette.coçuklar ölen tavuklarla oyun oynamakta.tavukların ölüm sebebi her neyse halk bu konuda bilgilen meli