6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

112'den sapıklara önlem

Bingöl Ambulanslar Servisi Başhekimliği olarak hizmet veren 112 Acil Servis'in, asılsız ihbar ve sapık telefonlardan kurtulmak için digital çağrı karşılama sistemine geçiş yaptığı belirtildi.

Yeni sistem sayesinde gelen çağrıların kayıt altına alınarak, gerekli görüldüğünde geriye dönük ses kayıtlarının alınabildiği ve asılsız ihbarda bulunan numaraların tespit edilerek belli bir süre aramalarının engellenebildiği bildirildi. Digital çağrı karşılama sistemine geçmeden önce günlük ortalama 5 bin çağrı aldıklarını ifade eden 112 Acil Servis Nöbetçi Hekimi Dr. A. İhsan Ekmen, bu sistem sayesinde sayının yüzde 50 oranında düşerek 2 bin 500 çağrıya indiğini söyledi. Ekmen, sistem sayesinde rahatsız edici yanlış ihbar ve sapık telefonlarının düştüğünü, ancak yine de gelen aramaların büyük bir bölümünün gereksiz olduğunu belirterek, Bingöl halkına daha kaliteli ve hızlı hizmet verebilmek için 112 Acil Servis telefonlarının boş yere meşgul edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Dr. Ekmen, "Sağlık Bakanlığı tarafından merkezimize kurulan ve uydu bağlantısı, jeneratör ile klima gibi cihazlar gerektiren sistem sayesinde ambulansların hareket halindeki güzergahları ve gittikleri noktalar merkezimizde harita üzerinden izlenebiliyor. Sistem sayesinde komuta merkezimizi rahatsız eden numaralar belirlenerek, yapılan bir işlemle bu numaranın 112 Acil Servis'ini belirli bir süre araması engelleniyor. Arayan numaralar tespit edildiği ve geriye dönük ses kayıtları da alınabildiği için gerekli görüldüğünde rahatsız eden numarayı savcılığa verebiliyoruz" dedi.
Dr. A. İhsan Ekmen, "112 Acil Servis numaralarının ücretsiz aranması nedeniyle özellikle telefon satıcılarının ikinci el olarak aldıkları yeni bir makinenin çalışıp çalışmadığını denemek için bu numarayı aramaktadırlar. Bu da ciddi anlamda çalışmalarımızı etkilemektedir. Yine ağlayan çocuklarını susturmak isteyen bazı anneler numaramızı arayarak telefonumuzu meşgul etmektedir. Bu gibi aramalar yüzünden gerçek anlamda mağdur olanların bize ulaşması zorlaşmaktadır. Bütün vatandaşların duyarlı olması ve gereksiz yere numaralarımızı meşgul etmemesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Bingöl İl Ambulanslar Servisi Başhekimliği'nde 3 ambulans ve 2 paletli ambulans bulunduğu, 6 hekim, 1 paramedik, 16 acil tıp teknikeri ve 10 şoförün görev yaptığı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 19:26:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?