6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

17 yıldır dinmeyen acı

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN 17 YIL ÖNCE KATLETTİĞİ 19 KÖYLÜ ANILDI

Bingöl'ün Solhan ilçesinde PKK terör örgütü tarafından 17 yıl önce köylerine giderken araçlarından indirilerek katledilen 19 vatandaş, düzenlenen törenle anıldı.

Solhan Kaymakamlığı ile Bingöl Şehit Aileleri Malulleri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) tarafından ortaklaşa düzenlenen anma programı, katliamın meydana geldiği Solhan ilçesi Hazarşah köyü Aksakal mezrası Çeşme mevkiinde yapıldı. Anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, PKK terör örgütünün en büyük zararı bölge halkına verdiğini söyledi. Balkanlıoğlu, "En fazla katliam bu bölgelerde olmuştur. Terör örgütü ilk eylemlerini Eruh ve Şemdinli'de düzenlediği baskınlarla yapmış ve buralarda bebekleri katletmiştir. Terörden önce buralarda insanlar hayvancılıkla yaparak geçimlerini sağlarken, bu olaylardan sonra herkes topraklarından göçüp gitmek zorunda kalmıştır. Bölgede yüzlerce ev yakılmıştır. Dağda gezen kandırılmış cahil teröristlere de sesleniyorum. Bir an önce gelip devletin şefkatli kollarına sığınsınlar. Daha fazla acılar yaşanmadan gelip teslim olmalarını istiyoruz" dedi.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Hazarşah Köyü Jandarma Karakol Komutanı Başçavuş Özcan Ünlü, 17 yıl önce yaşanan olayın perde arkasını anlattı. Ünlü, 17 yıl önce Hazarşah kırsalında güvenlik kuvvetleriyle PKK terör örgütü arasında çıkan çatışmada 19 teröristin ölü, 1 teröristin ise yaralı olarak ele geçirildiğini belirterek, bu olayın köylülere mal edilerek katliamın yapıldığını hatırlattı. Terör örgütünün bu olay sonrasında masum insanların yolunu keserek kurşuna dizdiğini belirten Ünlü, "Bugün PKK terör örgütü tarafından şehit edilen vatandaşlarımızın ebediyete intikallerinin 17. yıl dönümüdür. 20 Ekim 1992 yılı Hazarşah köyü Aksakal mezrası Çeşme mevkiinde meydana gelen katliam öncesinde 29 Nisan ve 1 Mayıs 1992 tarihleri arasında Hazarşah köyü Havra Tepe, Keltepe ve Pamuk sırtları mevkilerinde güvenlik kuvvetleri ile PKK terör arasında çıkan çatışmada 19 terörist ölü, 1 terörist yaralı olarak ele geçirilmiştir. Bu olaydan sonra teröristler 19 teröristin ölü ve 1 teröristin yaralı ele geçirilmesinin sebebini Hazarşah köyü sakinlerinden bilmişler ve kaybettikleri örgüt mensuplarının intikamını almak, bölgedeki halkı sindirmek istemişlerdir. Bu maksatla 20 Ekim 1992 tarihinde saat 17.00 sıralarında Hazarşah köyü Aksakal mezrası Çeşme mevkiinde yola pusu kurarak Solhan ilçesinden köye gelmekte olan otobüs durdurulmuştur. Teröristler otobüsteki vatandaşları indirip kimlik kontrolü yaptıktan sonra sıraya dizerek rastgele ateş açmışlardır. Bu olayda 19 vatandaşımız şehit olmuş, 7 vatandaşımız yaralanmış ve köy otobüsü yakılmıştır. Şehit olan vatandaşlar arasında hamile kadınlar, çocuklar ve 90 yaşında insanlarımız vardı" şeklinde konuştu.

BİŞHAK Başkanı Ziya Sözen ise 1992 tarihinde PKK terör örgütü tarafından şehit edilen 19 silahsız savunmasız vatandaşı anmak, onlara karşı bir kez daha vefa ve minnet duygularını ifade etmek üzere toplandıklarını söyledi. Sözen, "Öldürülen vatandaşlarımız arasında kadın, yaşlı, çocuk ve gencecik insanlarımız vardı. Bu insanlarımız sivil, silahsız ve savunmasızdı. Bunların insan olmak dışında hiçbir suçu yoktu. Bu insanlarımızı acımadan katleden bu ruh halini düşünebiliyor musunuz? Bu ruh haline bürünen ve insanları öldürmekten zevk alan bu kişiler sıfat olarak insanlara benzeseler de aslında insanlıktan nasiplenmemiş canilerdir. Yıllarca acı çekmiş şehit aileleri olarak bu kan artık dursun diyoruz. Bizim ocağımız yandı, başkalarının ocağı yanmasın. Bir kez daha bu katliamı yapanları kınıyor, terörü lanetliyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından törene katılan kalabalık grup, pankart ve sloganlarla olay mevkiinden Aksakal mezrasına kadar yürüyerek terörü telin etti. Kalabalık sık sık 'Kahrolsun PKK' sloganları atarak Aksakal mezrasına kadar yürüdü.

Anma törenine Bingöl 49. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Öner, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hüseyin Zafer Karataş, Bingöl Belediye Başkan Vekili Ahmet Gündoğdu, Solhan Kaymakamı Yaşar Aksanyar, Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu, Bingöl Müftüsü Hasan Çağlar, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN 17 YIL ÖNCE KATLETTİĞİ 19 KÖYLÜ ANILDI
TERÖR ÖRGÜTÜNÜN 17 YIL ÖNCE KATLETTİĞİ 19 KÖYLÜ ANILDI
TERÖR ÖRGÜTÜNÜN 17 YIL ÖNCE KATLETTİĞİ 19 KÖYLÜ ANILDI
TERÖR ÖRGÜTÜNÜN 17 YIL ÖNCE KATLETTİĞİ 19 KÖYLÜ ANILDI
TERÖR ÖRGÜTÜNÜN 17 YIL ÖNCE KATLETTİĞİ 19 KÖYLÜ ANILDI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 20:58:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?