1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİNGÖL

2 bin kişilik barış yemeği

Bingöl’de 6 Haziran 2003 tarihinde iki aile arasında çıkan ve 4 kişinin hayatını kaybettiği olaydan sonra baş gösteren kan davası, düzenlenen barış yemeğiyle sona erdi.

Demokratik Toplum Hareketi (DTH) Koordinasyon Kurulu üyesi Selim Sadak’ın arabuluculuğuyla Bingöl merkez Yeşilvadi Düğün Salonu’nda düzenlenen ’Barış Yemeği’nde biraraya gelen Alkan ve Ekin aileleri, 2 yıldır süren kan davasına son verdi.

Polis yemeğe katılanları, üstlerini aradıktan sonra salona aldı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yemekte konuşan DTH Koordinasyon Kurulu üyesi Sadak, salondakileri Kürtçe selamladıktan sonra konuşmasına Türkçe devam etti.

Salonda çoğunluğun Kürtçe bilmediğini hatırlatan Sadak, barış gibi kutsal bir olayın herkes tarafından anlaşılması için konuşmasını Türkiye’nin dili olan Türkçe ile yapacağını söyledi. İki ailenin barışmasına vesile olduğu için çok mutlu olduğunu belirten Sadak, ’’Güzelliğe, kardeşliğe ve barışa hoş geldiniz. Böylesi toplantılarda genelde konuşmamı Kırmanci lehçesiyle yapıyorum. Bingöl, tarihi, sosyolojik ve kültürel zenginlik yöresi olduğu için konuşmamı Türkiye’nin dili olan Türkçe ile yapacağım. Çünkü Türkçe, sadece Türkler’in değil, Türkiye’de yaşayan bütün halkların ortak dilidir’’ dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Ekin ailesini temsilen Mehmet Ekin, Alkan ailesini temsilen de Mustafa Alkan, emekli imam Nuri Tanılır’ın Kur’an-ı Kerim okumasının ardından birbirlerine sarılarak barıştı. Barıştırılan Ekin ve Alkan ailelerinin diğer üyeleri de Kur’an-ı Kerim’in altından geçerek kan davasına son verdi. Barış duasının okunması sırasında Liceliler Dayanışma Derneği Başkanı Sait Şanlı gözyaşlarına hakim olamadı. Barış yemeği için 25 koyun kesildi. 125 kilo pirinç kullanıldı. Yemekte bin 600 ekmek ve 2 bin pet ayran tüketildi.

Ekin ve Alkan aileleri arasında 6 Haziran 2003 tarihinde kiracı ev sahibi anlaşmazlığı sonucu çıkan silahlı kavgada Fahri ve Çerkez Alkan ile Galip ve Fahrettin Ekin öldürülmüş, 2 kişi yaralanmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 17:10:34
Güncelleme :8 Mayıs 2005 Pazar 17:12:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?