6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

2 Mayıs sanıklarına hapis yolu

Bingöl'de 1 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen depremin ardından valilik binası önünde yaşanan protesto eylemine karıştıkları gerekçesi ile 60 kişi hakkında açılan dava sonuçlandı.

Mahkeme, haklarında dava açılan zanlılar arasındaki 16 kişiye 1 yıl 6 ay ile 2 yıl 6 ay arasında hapis cezası verdi.

Edinilen bilgiye göre, 2 Mayıs tarihinde çıkan olaylara karıştığı tespit edilerek gözaltına alınan 60 kişi, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuksuz yargılanıyordu. Bu zanlılardan 25 kişi hakkında verilen 20 ile 40 gün arasındaki hapis cezasının ardından davaları Bingöl 1 Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 35 zanlıdan 16 kişi hapis ve para cezasına çarptırıldı, 19 kişi ise beraat etti. Sanıklardan Ömer Varol'un sabit olan şiddet ve mukavemette bulunmak sureti ile kanuna aykırı gösteriye katılmak suçundan 2 yıl 6 ay, Nevzat Tanır, Abdurrahman Polat, Salih Bozağaç, Hatip Gökel, Ramazan Bulut, Abdurrahman Yalçın, Burhan İnak, Mehmet Zeki Caf, Süleyman Taşkesen, Ramazan Ürek, Mehmet Hanefi Çiftçi, Veysel Polat, Ali Bor, Cengiz Kaya ve Mehmet Kaya'nın ise 1'er yıl 6 şar ay hapis kararı veren mahkeme, çeşitli adli para cezalarına da hükmetti.

Bingöl 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen cezanın bozulması için sanık avukatları tarafından kararın Yargıtay'a gönderildiği öğrenildi. 2008 yılının Kasım- Aralık aylarında gönderilen kararın Yargıtay tarafından da onanması halinde ismi geçen sanıkların 1 yıl 6 ay ile 2 yıl 6 ay arasında hapis yatacağı belirtildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

2 Mayıs olayları, Bingöl'de 1 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem sonrası geceyi sokakta geçiren ve çadır almak için valilik önünde toplanan depremzedelerle polis arasında yaşanmış ve ortalık savaş alanına dönmüştü. Çadır alamadıkları için öfkelenen depremzedeler, önce alkışlarla, daha sonra da slogan atarak protesto gösterisinde bulunmuştu.

Polisin ikna etmeye çalıştığı depremzedelerin eylemi, dönemin valisi ve emniyet müdürünü istifaya çağıran sloganlarla devam etmişti. Polis ekiplerinin kalabalığı dağıtmaya çalışması bir anda olayların çıkmasına ve ortalığın savaş alanına dönmesine sebep olmuş, olay büyümemesi için özel hareket polisleri havaya ateş açmıştı. Bir türlü yatıştırılamayan olaylar üzerine bölgeye intikal ettirilen askerler kalabalığa müdahale ederek olaya el koymuştu. Aynı gün dönemin Emniyet Müdürü Osman Nuri Özdemir açığa alınıp yerine vekaleten Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı Adnan Kaçaroğlu atanarak olaylar yatıştırılmaya çalışılmıştı.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 13:25:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?