6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Ailenin dramı yürek burkuyor

Bingöl merkez Çavuşlar köyünde ikamet eden 8 nüfuslu Eles ailesi maddi imkansızlıklar içerisinde yaşam mücadelesi veriyor.

Evlerinde oturacak bir kanepesi bile olmayan ailenin, özürlü olan 2 çocuğuna maaş bağlanması için yapılan müracaatlar kabul edilmeyince bütün umutları tükendi.

Hiçbir geliri olmayan işsiz ve 8 nüfusa bakmakla yükümlü Abdulbaki Eles, içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmak için yetkili ve hayırseverlerin yardımını beklediğini söyledi. 6 çocuğundan 4'ünün okula gittiğini belirten Abdulbaki Eles, işsiz olduğu için çocuklarına eğitim için gerekli desteği verememenin ezikliğini yaşıyor.

"135 GÜN SİGORTALI ÇALIŞTIĞIM İÇİN ÇOCUKLARIMA ÖZÜRLÜ MAAŞI BAĞLANMIYOR"

Akrabalarının yaptığı yardımlarla ailesini geçindiren Eles, zihinsel engelli iki kızına maaş bağlanması için yaptığı müracaatlardan olumsuz yanıt alınca bütün ümidini kaybettiğini söyledi. 2006 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SSK) müracaat ederek özürlü maaşı talebinde bulunan Abdulbaki Eles, cevap olarak gelen resmi yazı karşısında hayal kırıklığı yaşadı. Eles, 2022 Sayılı Yasa uyarınca bakmakla yükümlü olduğu biri zihinsel iki özürlü kızına aylık bağlanması talebi için dilekçe yazdı. Yapılan inceleme sonucunda Eles'e resmi yazı ile yanıt verildi. Gelen yanıtta, 'Sigorta kaydınıza rastlandığı için muhtaç olmadığınız tespit edilmiştir' denilerek talebi reddedildi. Abdulbaki Eles, yaklaşık 20 yıl önce İstanbul'da bir işyerinde sigortalı olarak çalıştığı ve 135 gün sigortasının yattığını belirterek bundan dolayı çocuklarına özürlü maaşının bağlanmamasına bir anlam veremediğini söyledi.

Özürlü kızlarından Semra Eles'in sağlık kurulundan aldıkları raporda yüzde 64.80 oranında, Büşra Eles'in ise yüzde 48 oranında özürlü olduğunu belirten Abdulbaki Eles, hiçbir gelirleri olmadığını ve perişan halde olduğunu ifade etti. Eles, "Çalışacak bir iş bulamıyorum. Zaman zaman inşaatlarda çalışıyorum. Geçen yıl sadece 40 gün çalıştım. Bu da ailemi geçindirmeme yetmiyor. 8 nüfuslu ailemde 4 çocuğum okula gidiyor, 2 çocuğum ise özürlü. Okula giden çocuklarıma harçlık veremediğim için büyük eziklik yaşıyorum. Çocuklarımdan biri Bingöl'de lise okuyor. Bu çocuğumun her gün araba ile Bingöl'e gidip geliyor. Şuan itibariyle bin lira yol ücreti borcumuz var ama ödeyemiyoruz. Maddi durumum iyi olmadığı için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (SYDV) müracaat ettim. Yeşil kartımız var. SYDV tarafından bize kömür veriliyor. Bunun haricinde yıllık 50 ile 150 lira arasında para yardımı yapılıyor. Bu para ile 8 nüfuslu aileyi geçindirmek imkansızdır. Bunun haricinde hiçbir gelirim yok. Akrabalarımın yardımı olmasa çocuklarıma yedirecek bir lokma ekmek bile bulamam. Özürlü çocuklarıma maaş, okula gidenlere ise burs verilirse hiçbir sıkıntımız kalmaz. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyorum" dedi.

Evlerinde oturacak bir kanepeleri bile olmayan Eles ailesinin fertleri yerdeki halıların üzerinde oturmak zorunda kalıyor. Evlerinde bulunan 1 adet 37 ekran televizyon, 1 buzdolabı ve 1 çamaşır makinesi akraba ve hayırseverler tarafından hediye edildiğini belirten Abdulbaki Eles, bozulan çamaşır makinesini bile yaptıracak para bulamadığını ve perişan olduğunu söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 11:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?