6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Arıcılar afet mağduru

Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Yaşa, bu sezon yaşanan doğal afetlerden dolayı Bingöl'deki bal üretiminde büyük bir düşüş yaşandığını söyledi.


Sezona çok iyi bir başlangıç yaptıklarını kaydeden Yaşa, ancak sezonu sonunda hayal kırıklığı yaşandığını belirterek, "Temmuz ayı sonlarında toz bulutlarının Bingöl semalarında görülmesi arıların solunum yollarında arızalara yol açmış ve arılar bal üretiminde zayıflamıştır. Toz bulutunun hemen ardından gelen 3 günlük yağış sonrası ilimizin bütün bitki örtüsü çamurla kaplanmıştır. Arıların bal yapmanın en kıymetli zamanında bitkilerden faydalanamaması sonucu üretimde yüzde 60-70 gibi büyük oranlarda düşüş yaşanmıştır. Hatta ilimizin bazı bölgelerinde konaklayan arıcılarımız bu sezon hiç bal alamamışlardır. Bu olay doğal bir afet olarak nitelendirildiğinden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, çiftçi zararlarının karşılanması gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla gerekli girişimler yapılarak müracaatlarda bulunduk" dedi.


Yaşanılan doğal afetin ardından Bingöllü bütün arıcıların zor günler geçirdiğini belirten Mehmet Yaşa, ürün alamadıkları için büyük zararlar yaşayan arıcıların büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Yaşa, "Önümüzdeki yıllarda da düzenli bal arzının yaşanması için arıcılarımızın zararlarının karşılanması hususunda bir komisyonun kurularak tespitlerin yapılması, zarar oranlarının belirlenmesi ve buna göre zararların tanzimi yoluna gidilmesini istiyoruz. Yine arıcılarımızın Ziraat Bankası'ndan aldıkları kredilerin bir yıl faizsiz olarak ertelenmesini bekliyoruz. Arıcılık için doğal bir afet olarak nitelendirdiğimiz, toz bulutu ve bitki örtüsünün çamurla kaplanması sonucu arılar bal yapmanın en değerli zamanında nektarın yok olmasından dolayı bal yapamamışlardır. Arcılık için bir doğal afet olan bu durumun 2090 Sayılı Kanun çerçevesinde değerlendirilerek zararlarının ödenmesi, önümüzdeki yıllardaki bal üretimi için çok önemlidir" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 13:43:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?