6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Bingöl ağaçlandırmada pilot il

BİNGÖL AĞAÇLANDIRMADA PİLOT İL SEÇİLDİ

Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, özel ağaçlandırma kampanyası ile ilgili muhtarlarla yaptığı toplantıda, "Sosyal yardımlaşma kapılarında el etek açmak yerine bu fırsatı değerlendirip zengin olabilirsiniz" dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın özel ağaçlandırma kampanyası kapsamında pilot il seçtiği Bingöl'de tanıtım çalışmaları başladı. Vali İrfan Balkanlıoğlu, özel ağaçlandırma kampanyasını anlatmak için Genç ilçesinde muhtarlarla bir toplantı düzenledi. Genç İlçe Kaymakamı Barış Cansu Aktan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Mehmet Işık, Çevre ve Orman Müdürü Bedrettin Taşkesen'in de hazır bulunduğu toplantıda kampanya hakkında muhtarları bilgilendiren Vali Balkanlıoğlu, bu projenin bir nimet olduğunu söyledi. Vali Balkanlıoğlu, "Kimseye el etek açmayın. Bu kampanyayı vatandaşa anlatın. Gidip şuradan buradan yardım istemek yerine kendi işinizin patronu olun ve para kazanın. Çevre ve Orman Bakanlığı her ile verilmeyen bir şansı bize tanıdı. Türkiye'de bu konuda en fazla destek sunulan il Bingöl'dür. Genç ilçemiz bu konuda çok şanslıdır. İlçenin arazi yapısı ve iklimi özel ağaçlandırmaya en müsait olan yerdir. Dolayısıyla bunu mutlaka değerlendirmeniz lazım" dedi.

Projenin uzun vadede getirilerini anlatan Vali Balkanlıoğlu, devletin tel örgü, proje ve fidanına kadar yapılan her masrafı karşılayacağını söyledi. Devletin bu projeyi vatandaşın ayağına getirdiğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu, "Hiç kimseye muhtaç kalmadan yüzlerce dönüm arazi sahibi olacaksınız. Bu arazilerde yüzlerce yıl yetecek kadar meyve yetiştiriciliği yapacaksınız. Devlet size her türlü imkanı sağlıyor. Yeter ki siz mücadele edin. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın özel çabaları ve gayreti sayesinde bunlar gerçekleşmektedir. Bingöllüler bu fırsatı mutlaka değerlendirmelidir. Neticede kimse sizden para istemiyor. Devlet senin her şeyini karşılıyor. Eğer köy tüzel kişiliği olarak başvuru yapmadığın takdirde sadece 15 yıl sonra senden para alıyor. O zamana kadar sen her halükarda paranın yüz mislini çıkarırsın. Hepimiz geçiciyiz buralarda. Sizler bölge halkı olarak çalışın ve çaba sarf edin. Çünkü buralarda yaşayacak olan sizlersiniz. Bu projede aklınıza yanlış bilgiler takılmasın. Devlet gelsin fidanı eksin, yetiştirsin meyvesini satıp parasını bana versin. Böyle bir şey yok. Kimse bu şekil bir düşünceye sahip olmasın" şeklinde konuştu.

İl Çevre ve Orman Müdürü Bedrettin Taşkesen ise yaptığı açıklamada Bingöl'ün pilot il seçilmesinde Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın özel çabalarının olduğunu kaydetti. Taşkesen, "Özel ağaçlandırma üç sınıfa ayrılmıştır. Bunun ilk önceliği hazine arazisi, ikincisi köy tüzel kişiliği ve bir diğeri ise şahıs arazileridir. Hazine ve tüzel kişiler için hibe vardır. Fakat şahıs arazileri için yapılan talepler 15 yıl sonra geri ödenmesi şartıyla destek sunuluyor. Şahıs arazileri için yapılan başvurularda sadece tapu ve arazinin krokisini istiyoruz. Bunun yanında başka bir şey istenmiyor. Şahıs arazileri için yapılan başvurularda en az 5 dönüm şartı vardır. Bunun altında olan araziler için yapılan başvurular kabul edilmiyor. Bu arazilerin de sulu olması lazım. Projeyi serbest orman mühendisleri çiziyor. Projenin parasını da devlet ödüyor. Yani burada vatandaş hiçbir ücret ödemiyor. Yeter ki siz proje hazırlayın ve bize gönderin. Hiçbir projenin ret edilme durumu yok. Böyle bir şey mümkün değil. Hazırlanan projede bir eksiklik olduğu takdirde biz tamamlıyoruz. Bu projenin her detayı düşünülmüş. Örneğin ilkbaharda çapa parası ve son baharda kuruyan bir ağaç olduğunda devlet hepsinin parasını veriyor. Burada sadece mera alanları özel ağaçlandırma kapsamına girmiyor. Bunun haricinde herkes projede belirtilen yerlerde özel ağaçlandırma yapabilir" ifadelerini kullandı.

BİNGÖL AĞAÇLANDIRMADA PİLOT İL SEÇİLDİ
BİNGÖL AĞAÇLANDIRMADA PİLOT İL SEÇİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2009 Cuma 12:17:01
Güncelleme :11 Aralık 2009 Cuma 13:33:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?