6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Bingöl'e doğalgaz müjdesi

Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, doğalgaz projesinin siyasi vaat veya hayal olmadığını belirterek, güzergahın tespit edildiğini ve en kısa sürede mühendislik çalışmalarının başlatılacağını söyledi.
Boru Hatları ve Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Arazi Etüt Harita ve Kamulaştırma Mühendislik Hizmetleri Daire Başkanlığı harita mühendisleri Özkan Talay ve Melih Ersal, Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret ederek Doğalgaz Projesi hakkında bilgilendirmede bulundu. Doğalgazın Diyarbakır üzerinden Bingöl'e geleceğini belirten mühendisler, etüt çalışmalarının başladığını ifade etti. Teknik ekip ile proje detaylarını görüşen Vali İrfan Balkanlıoğlu, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın talimatları ile çalışmaların hızlandırıldığını ifade etti. Vali Balkanlıoğlu, "Doğalgaz geldiği zaman Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a tüm Bingöl halkı duacı olacaktır. Bu çalışma ile sanayimizde gelişmeler olacaktır. Doğalgaz boru hattı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yanından geçiyor. BOTAŞ'ın uzman mühendisleri buraya geldi. Güzergahımız belirlenmiştir. Doğalgaz Diyarbakır üzerinden ilimize gelecek. Mühendislik çalışmaları en kısa sürede başlayacak. Arazi çalışmaları için öncelikle bir mühendislik çalışması yapılacak. En ince ayrıntılarına kadar maliyet hesaplanacak, ondan sonra en geç 2010 yılında ihale edileceğini düşünüyoruz. Diyarbakır'dan gelecek olan hat Bingöl, Muş ve Bitlis'e gidecek. Bu hattın Lice ve Hani üzerinden geleceği düşünülüyor. Tabi ince ayrıntı sahada yapılacak. En kısa sürede doğalgaz gelecek ve gelirken Genç ilçemize de bir vana bırakılacak. Bu iş 2010 gibi görünüyor, takdir edersiniz ki ağır bir iştir, arabayla 3-4 saatte gittiğimiz yollarda borular tek tek kaynak yapılarak döşeniyor. Çok ince hesaplanması gerekiyor" dedi.


Talep olması halinde bu borular üzerinden bağlantılar yapılarak Bingöl'ün Kuzey ilçeleri diye tabir edilen Kiğı, Adaklı, Yedisu ve Yayladare'ye doğalgaz götürülebileceğini belirten Özkan Talay, hattın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından çekileceğini söyledi. Talay, "Doğalgaz almak isteyenlere rahat bir şekilde dağıtım yapılacaktır. EPDK'nın burada dağıtım şirketi kurması gerekiyor. Doğalgazın altyapı ile birlikte yapılabilmesi tamamen gaz dağıtım şirketinin faaliyete girmesi ile alakalı. Yüksek basınçlı hatlarımız depreme dayanıklı olarak yapılıyor. Gerekli altyapı çalışmaları yapılıyor. Marmara depreminde kamu tesisleri içerisinde BOTAŞ hiçbir hasar görmeden atlattı" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 10:27:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?