Fırat Üniversitesi’ne bağlı Bingöl Meslek Yüksekokulu’nda daha önce de defalarca gündeme gelmesine rağmen çürümeye yüz tutmuş barakalarda eğitim öğretime devam ediliyor.
1985 yılında kurulan ve ömrünü uzun yıllar önce tamamlayan barakalarda MYO’ya kayıtlı 450 civarında öğrenci eğitim görüyor. Teknik olarak kullanım süresi 5 yıl olan barakaların 18 yıldır hizmet vermesi dikkat çekerken barakaların artık fiziki olarak taleplere cevap vermediği görülüyor. Yüksekokul’daki birçok derslikte ilköğretim okullarında dahi kullanılmayan sıraların bulunması dikkat çekiyor.
Bingöl Meslek Yüksekokulu çatısı altında Elektrik, İnşaat, Arıcılık, Hayvan Sağlığı, Tarla Bitkileri, Su Ürünleri, Hazır Giyim, Muhasebe, Bilgisayar Programcılığı ve Halıcılık önlisans bölümleri bulunuyor.
450 civarında öğrencinin öğrenim gördüğü MYO’nun barakaları yükseköğretimin gördüğü ilgiyi gözler önüne seriyor. 1200 öğrenci kapasiteli Meslek Yüksekokulu’nda bu yıl 450 civarında öğrenci öğrenim görüyor. Ayrıca, Bingöl Meslek Yüksekokulu’na kayıt için gelen ancak okulun fiziki şartlarını gören çok sayıda öğrenci de kayıt yaptırmadan geri döndüler. MYO’ya kayıt yapan öğrencilerin birçoğu yeni yapılan Yurt Kur binasını MYO olarak sandıklarından kayıt yaptırdıklarını ifade ettiler.
Çürümeye yüztutmuş barakalarda öğrenim gördüklerini dile getiren MYO öğrencileri, soğuklarla birlikte bu barakalarda büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, “Çürümüş barakalarda, soğukla mücadele ederek ilköğretim okullarında bile kullanılmayan sıralarda öğrenim görüyoruz. Okulumuzun ya fiziki şartları sağlanarak Bingöl’ün ayıbı olan çürümüş barakalar kaldırılsın, ya da MYO’yu Bingöl’den kaldırsınlar.”
Öğretim üyesi ve öğretim görevlisi bakımından yeterli şartları taşıyan Bingöl Meslek Yüksekokulu’nda 9 öğretim üyesi ve 15 öğretim görevlisi derslere giriyor. Fakülte kurulması durumunda da ihtiyaca cevap verebilecek sayıda öğretim üyesi bulunan Meslek Yüksek Okulu’nda sadece personel ve yardımcı personel sıkıntısı çekiliyor. 3’ü geçici işçi olmak üzere MYO’da toplam 12 personel görev yapıyor.
Öte yandan temeli geçtiğimiz yıl atılan MYO binası ise ilgisizlikten dolayı temelden öteye gidemedi. MYO temelinin atılması için 2002 yılında 500 milyar lira harcandı. Ayrıca, temelin zarar görmemesi için planlanan drenaj çalışmasına 50 milyar, üst yapının yapılması için de 150 milyar lira ödenek Özel İdare bütçesinde bulunuyor. 10 bin metrekare kapalı inşaat alanı bulunan MYO’na ilgi gösterilmemesi ilk ve orta öğretimin devamı olan yükseköğretime gösterilen ilgisizliği sergiliyor.