6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Devletin yapmadığını yapıyorlar

Bingöl'ün Yedisu ile Kiğı ilçelerini birbirine bağlayan ve terör olayları nedeniyle 15 yıldır kapalı olan yolun ulaşıma açılması için köylüler tarafından kazma ve küreklerle çalışma başlatıldı.


Terör olaylarının bitmesinin ardından bölge halkının ulaşıma açılmasını istediği yol, yapılan tüm müracaatlara rağmen açılmadığı için köylüler kendi imkanları ile çalışma başlattı. Yedisu ile Kiğı ilçesi arasındaki 60 kilometrelik yolun 20 kilometresinin ulaşıma kapalı olduğu, diğer bölümlerinden ise araçların rahatlıkla geçtiği belirtildi. Yolun ulaşıma açılması için defalarca dilekçelerle müracaat ettiklerini belirten köylüler, hiçbir gelişme olmadığı için kendi imkanları ile çalışma başlattıklarını söyledi. Eskibalta köyünde ikamet eden 20 kişi ile başlatılan çalışmalarda yoldaki büyük kayalar kırılarak dereye atılıyor. Kayaları kıran köylüler zamanla toprak dolan bölgeleri de kazma ve küreklerle düzeltiyor. Köylülerin başlattığı çalışmalara İl Genel Meclis Üyesi Daimi Korkar ve Akımlı Köyü Muhtarı Müslüm Bayakır da destek veriyor.


"BAŞBAKANIMIZIN HABERİ OLSA BU YOLU DERHAL AÇTIRIR"
Yıllardır ulaşıma kapalı olan yolun açılması için çalmadıkları kapı bırakmadıklarını belirten Akımlı Köyü Muhtarı Müslüm Bayakır, yol için verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. Devlete ve hükümete güvendiklerini dile getiren Muhtar Bayakır, "Birçok yere müracaatta bulunarak yolun ulaşıma açılmasını istedik. Defalarca milletvekillerine gidip sorunumuzu anlattık ve bize yolu açacaklarına dair söz verdiler. Ancak verilen sözler tutulmadı. Biz devletimize ve hükümetimize güveniyoruz. Başbakanımızın haberi olsa bu yolu derhal açtırır, buna inanıyoruz. Yolumuzun kapalı olması milletvekillerimizin ayıbıdır" dedi.


"SULTAN II. ABDULHAMİD HAN BU YOLU ÇEKİÇ VE MURÇ İLE AÇMIŞTI"
Tarihi M.Ö. 3 bin yıllarına kadar uzanan ve 1663 yılından itibaren Diyarbakır'a bağlı Sancak olan Kiğı ilçesi ile Yedisu arasındaki yolun Sultan II. Abdulhamid Han döneminde çekiç ve murçlarla açıldığı belirtilen, yolun 15 yıl aradan sonra tekrar ulaşıma açılması için başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Köylüler tarafından başlatılan çalışmaların 20. kilometreye kadar devam edeceği bildirildi. Kazma ve küreklerle açılamayan bölgelerin ise köylüler tarafından kiralanacak olan iş makinesi ile düzeltileceği ifade edildi. Köylülerle birlikte yol açma çalışmalarına katılan İşletme Fakültesi mezunu Kenan Balçık, ulaşıma kapalı olan bölümün tamamını açmak için çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduklarını söyledi. Balçık, "Yolu açmak için köylülerle birlikte çalışıyoruz. Herkes teknolojinin nimetlerinden yararlanırken biz hala ulaşım sorunları ile uğraşıyoruz. Bu hükümet çok güzel şeyler yaptı. Bizim sorunumuzdan haberdar olsalar burayı da yapacaklarına inanıyoruz. Tarih kitaplarında bu yolun Sultan II. Abdulhamid Han döneminde çekiç ve murçla açıldı yazıyor. O zamanlar çekiç ve murçla açılan bu yol, devletin elinde bu kadar iş makinesi olmasına rağmen açılamıyor mu?" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2009 Perşembe 17:52:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?