6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Geri dönüş hayalkırıklığı yarattı

KÖYLERİNE DÖNEN TERÖR MAĞDURLARI ÇADIR VE OKULDA KALIYOR

Bingöl'ün Yedisu ilçesinde 16 yıl önce terör saldırısı sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan ailelerden bazıları, huzurun hakim olmasıyla birlikte döndükleri köyde çadır ve okulda kalıyor.

Çeçenistan'dan 1854 yılında gelerek Yedisu ilçesi Karapolat köyüne yerleşen Türkmen aileleri, iki defa köylerini terk etmek zorunda kaldı. İlçeye 7 kilometre uzaklıkta bulunan Karapolat köyüne yerleşen Türkmenler, 1. Dünya Savaşı'nda bölgeye gelen Rus işgalcilerinden dolayı 1914 yılında Kahramanmaraş'a yerleşti. Rusların geri püskürtülmesinin ardından Karapolat köyüne yeniden yerleşen köylüler, yaşanan terör olayları karşısında topraklarından gitmemek için gönüllü olarak silahlanıp geçici köy koruculuğu yaptı.

Yıllarca teröristlere karşı topraklarını savunan köy halkı, 1993 yılında teröristlerin saldırısına uğradı. Köyü kuşatan teröristlerle çıkan çatışmada 1 şehit veren köylüler, evlerini ikinci kez terk etmek zorunda kaldı. Terör saldırısında köydeki 7 ev yakılırken, diğerleri ise sahipsizlikten yıkıldı.

Bölgede yaşanan terör olaylarının bitmesinin ardından bu yıl 3 aile Karapolat köyüne geri geldi. Köylerine geri dönen ancak imkansızlıklar nedeniyle ev yapamayan aileler, yıkılan evlerinin yerine kurdukları çadır ve ayakta duran okul binasında yaşıyor. 3 nüfusuyla birlikte çadırda yaşayan Mahmut Toğru, geri döndükleri köylerinde ev yapmak için yetkililerden yardım beklediklerini söyledi. Toğru, "Çerkez köylüleri olarak burada yaşıyorduk. Terörün yoğun baskıları nedeniyle köyümüzü boşalttık. Şimdi huzur hakim ve biz geri döndük. Ancak evimiz olmadığı için çadırda kalıyoruz. Önümüz kış olduğu için çadırda yaşamak çok zor olacak. Yetkililerden evlerimizi yapabilmek için yardım bekliyoruz" dedi.

Köy boşaltılmadan önce eğitim yuvası olarak kullanılan okul binasında 5 kişilik nüfusuyla yaşayan Remzi Özenen ise topraklarını terk etmek istemediklerini ve bundan dolayı da devlet yetkililerinden yardım beklediklerini söyledi. Özenen, "Okulun en büyük sınıfını ailece ev olarak kullanıyoruz. Önümüz kış ve bu sınıfı ısıtmak çok zor olacak. Ayrıca okulda banyo olmadığı için çok sıkıntı yaşıyoruz. Dışarıda ısıttığımız su ile okulun tuvaletinde banyo yapıyoruz. Yetkililer bize yardım ederse evimizi yapıp topraklarımızda yaşamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

KÖYLERİNE DÖNEN TERÖR MAĞDURLARI ÇADIR VE OKULDA KALIYOR
KÖYLERİNE DÖNEN TERÖR MAĞDURLARI ÇADIR VE OKULDA KALIYOR
KÖYLERİNE DÖNEN TERÖR MAĞDURLARI ÇADIR VE OKULDA KALIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 17:25:02
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 20:44:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?