6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Kanalizasyon ile iç içe yaşıyorlar

Bingöl'de kanalizasyon ile tanışan ilk köy olma özelliğini taşıyan Oğuldere köyü 18 yıldır pis kokulardan kurtulmayı bekliyor.


Sancak beldesine bağlı 50 hane ve 300 nüfuslu Oğuldere köyünde, 1987 yılında yapılan afet konutları ile birlikte Bingöl'ün ilk gerçekleştirilerek kanalizasyon şebekesi döşendi. Evler tamamlandıktan 4 yıl sonra köy içinde patlayan kanalizasyon borusundan çıkan pis suların neden olduğu kokular köylüleri rahatsız ederken, bu durum lağım sularında oynayan çocukların da sağlığını tehdit etmeye başladı. Köy içinde iki ayrı noktada patlayan kanalizasyon borusundan yayılan pis kokular, çevredeki evlerin kapı ve pencere kapatmasına neden oluyor. Patlayan kanalizasyon borusundan çıkan pis sularda oynayan çocukların sağlığının tehdit edildiğini belirten köylüler, her yıl 5-6 kişinin bu sorundan dolayı kaptığı enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırıldığını dile getirdi. Köylüler 18 yıldır bu sorunun çözülmesi için beklediklerini ve bu güne kadar yaptıkları bütün müracaatların sonuçsuz kaldığını açıkladı.
Oğuldere Köyü Muhtarı Hesen Bakır, bu sorunun çözülmesi için yetkililerden duyarlılık beklediklerini söyledi. Bakır, "18 yıldır devam eden ve bana göre sağlık skandalı olan görüntü 2009 yılına asla yakışmıyor. 18 yıldır bu kanal sağlığımızı tehdit ediyor. Bunu defalarca söylememize rağmen hiç çözüm bulunmadı. Çocuklarımız daha fazla hastalanmadan bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Her yıl bu pislikten dolayı enfeksiyon kapan çocuklarımızı hastanelere götürüp tedavi ettiriyoruz" dedi.


Oğuldere köyü sakinlerinden Ali Gürsül ise köylerine köy içinde iki yerde patlak olan kanalizasyon borularının etrafa yaydığı pis kokulardan dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Gürsül, "18 yıldır bu kanalizasyon bozuldu. Çocuklar gelip burada oynuyor ve hastalanıyor. Bir an evvel bu kanalizasyonun kapatılmasını istiyoruz. 18 yıldır böyle patlak halde ve köy içinde akıyor" şeklinde konuştu.
Hüsnü Yurtsever ise bu koşullarda yaşamayı kendilerinin seçmediğini söyledi. Yurtsever, "Eski ve yeni muhtarımız bu konuda gerekli yerlere müracaatta bulundu ama hiç kimse ilgilenmiyor. Biz çocukken burada sürekli oynuyor ve hastalanıyorduk. Şuan da köyümüzdeki çocuklar bu pis suda oynuyor. Bunun haricinde buradan yayılan koku nedeniyle kapı penceremizi kapatmak zorunda kalıyoruz. Bahçemizde oturamaz hale geliyoruz. Özellikle rüzgarlı havalarda köy içine çok kötü kokular yayılıyor" ifadelerini kullandı.
Yıllardır bu ızdırabı çektiklerini ve bir türlü soruna çözüm bulamadıklarını belirten Mehmet Baycu ise bugüne kadar her yıl 5 veya 6 kişinin lağım suyunun neden olduğu enfeksiyonlardan dolayı hastanelere kaldırıldığını söyledi. Baycu, yetkililerin bir an evvel bu soruna çözüm bulmasını istediklerini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2009 Pazar 15:05:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?