6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Keneler temiz çıktı

Bingöl Tarım İl Müdürü Namet Sevinç, geçtiğimiz günlerde bir evde görülen kenelerden alınan numuneler üzerinden yapılan incelemelerde olumsuz bir duruma rastlanılmadığını söyledi.

Geçtiğimiz gün Kaleönü Mahallesi'nde Zülfü Atilla'ya ait evi keneler basmış ve olaydan sonra belediye başkanlığı, sağlık ve tarım müdürlüğü ekipleri bölgede inceleme yapmıştı. Ekipleri tarafından olay yerinden alınan numunelerin incelendiğini belirten Tarım İl Müdürü Namet Sevinç, sonuçların temiz çıktığını söyledi.

Sevinç, "Olay bölgesinden alınan kene örnekleri incelenmek üzere Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji'ne gönderilmiştir. İl müdürlüğümüzün bu konuda herhangi bir sorumluluğu olmamasına rağmen, konunun hassasiyeti göz önüne alınarak müteakip zamanlarda sürekli olarak kenelerin görüldüğü eve ekiplerimizce ziyaret yapılmıştır. Bu ziyaretlerde keneler ve kene ile mücadele hakkında bilgi verilmiş, kişisel korunmada kullanılacak yüzde 0,5 permetrin etken madde içeren ilaç ev halkına verilerek nasıl kullanıldığı anlatılmıştır. Ayrıca kenelerin çoğalması ile ilgili broşür ev sahibine verilmiştir" dedi.

Kafkas Üniversitesi'nde yapılan incelemeden sonra sonucun kendilerine gönderildiğini belirten Sevinç, "Bu keneler bölgemizde sıkça görülen ve halk arasında 'Zerik' olarak bilinen theileria hastalığının etkenini taşıyan cinsten oldukları anlaşılmıştır. Söz konusu keneler çoğalmak ve beslenmek için bir canlıdan kan emmek zorundadırlar. Bu tür keneler kan emip doyduktan sonra gömlek değiştirmek için kan emdikleri canlıyı terk ederek barınaklardaki çatlak ve yarık benzeri yerlere saklanırlar. Kenelerin bulunduğu ev ve alanda ekiplerimiz tarafından yapılan araştırmada da bu kenelerin gömlek değiştirmek amacıyla daha önce ahır olarak kullanılan ve ev yapılmak üzere yıkılan bir enkazın altından çıkıp etrafa yayıldıkları anlaşılmıştır" şeklinde konutu.

Bu kenelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) etkenini taşımadıklarının tespit edildiğini ifade eden Sevinç, kenelerin hayvan üzerinde görülmediğinden ve hayvan barınaklarında tespit edilmediğinden dolayı kendi görev alanına da girmediğini ifade ederek "Ancak buna rağmen ekiplerimiz tarafından sürekli kontrol edilmiş ve gerekli tüm işlemler titizlikle yerine getirilmiştir. Yaşanan bu olayda kenelerde hastalık etkeni tespit edilmemiştir. Ancak, halkımızın kene tutunması olaylarında tedbiri elden bırakmamaları ve ilk on gün içinde meydana gelecek belirtiler konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 17:28:05
Güncelleme :18 Temmuz 2009 Cumartesi 17:50:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?