6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Kığı canlandırılacak

Bingöl'ün Kiğı İlçe Kaymakamı Ercan Çiçek, yapacakları yatırımlarla ilçeyi cazibe merkezi haline getirip eski günlerindeki nüfusu sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

İlçenin 1970'li yıllarda 70 bin civarında nüfusunun olduğunu ve terör olayları nedeniyle büyük bir göç vererek nüfusun 3 bine düştüğünü ifade eden Kaymakam Ercan Çiçek, mevcut nüfusu muhafaza edip yapacakları çalışmalarla bu rakamı yukarı çekmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu konuda devlet olarak bütün imkanlarını seferber ettiklerini açıklayan Çiçek, ısrarla çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Göçleri önlemek için mutlaka yatırım yapılması gerektiğine inandıklarını dile getiren Kaymakam Ercan Çiçek, bu bağlamda en büyük hedeflerinin ilçeye bir Meslek Yüksek Okulu (MYO) açmak olduğunu açıkladı. Çiçek, "Kiğı'ya bir MYO açılması konusunda uğraş veriyoruz. Bu konuda valimiz ve rektörümüzle görüştük. Kiğı'nın nüfusunun az olması gibi bir handikabımız var. Bu konuyu aşıp özellikle arıcılık üzerine bir MYO açmayı hedefliyoruz. Arıcılık konusunda ilçemizde ciddi bir potansiyel var. Kaymakamlık olarak son 2 yılda yaptığımız çalışmalar sonucunda bal paketleme tesisi kurulması projesini hazırlayarak ilçedeki çiftçilere yönelik arıcılık eğitimleri verdik. Bu eğitimlerimiz devam ediyor. Bu konuda MYO da açılırsa ilçede ciddi bir hareketlilik başlayacaktır" dedi.

"NÜFUSU ÇOĞALTMANIN YOLU, BOŞALAN KÖYLERİ DOLDURMAKTIR"

Nüfusu çoğaltmanın yolunun terör nedeniyle boşalan köylerin yeniden doldurulması olduğunu söyleyen Çiçek, "İstanbul'da olup da Kiğı'ya dönmek isteyen çok vatandaşımız var. Bu bir kısır döngüdür. Nüfus olmadığı için yatırım yapılmıyor. Bu kısır döngüyü aşmamız lazım. Devlet olarak eğitim, sağlık, sosyal ve sportif anlamındaki yatırımları herhangi bir koşul öne sürmeden yerine getirmeliyiz ki buralar cazibe haline gelsin. Şu an 11 köyümüz boş durumda. Yatırım olursa bunların hepsi dolar" ifadelerini kullandı.

İlçeye mutlak suretle MYO açılması için çalıştıklarını ifade eden Kaymakam Ercan Çiçek, bu kararın çıkması halinde bina için her türlü desteği sağlayacağını ve gerekirse kendi konutunu da okul için verebileceğini söyledi. Çiçek, "Amacımız nüfus olarak şu anki durumu korumak değil, daha çok artırmaktır. MYO, spor alanları, sosyal alanlar, gibi yatırımlar ile mevcut nüfusu koruyup daha da artıracağız. Bu yatırımları yaparsak ilçemiz tekrar yaşanır hale dönüşür. Biz bunları yaparsak Kiğı'dan göç eden vatandaşlar geri dönecektir" şeklinde konuştu.

Terör olaylarından dolayı köylerine terk etmek zorunda kalanların çoğunun imkan oluşturulması halinde dönmek istediğini belirten Çiçek, yatırım ve iş sahaları ile vatandaşları köylerine geri çekeceklerini söyledi. Çiçek, "Şu an itibarıyla ilçemizde iki baraj yapılıyor. Bunların sadece Kiğı'ya değil, bölge, hatta ülke ekonomisine büyük katkısı var. Bu tür yatırımların olması çok memnuniyet vericidir. Burası için bu tür yatırımlar çok önemlidir. Bunların devamını sağlamaya çalışacağız. Yatırımlarla burada çalışacak iş alanları olursa Kiğı'dan göç eden insanların büyük bir bölümü geri döner, buna inanıyoruz ve bunu yapmak zorundayız" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 11:37:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
doğru söz IP: 78.183.246.xxx Tarih : 29.04.2009 01:30:56

baraj köylünün elindeki toprağı da alıyor.barajın köylüye ne faydası var?..baraj köylerin ortadan kaybolmasına yol açar...Rüzgar enerjisi kullanılmalı..