6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Kiğı'da arıcılık semineri

Bingöl'ün Kiğı İlçe Kaymakamı Ercan Çiçek, 2 yıl önce başlattıkları çalışmalar çerçevesinde keşfettikleri potansiyeli değerlendirerek ilçeyi bal cennetine çevirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kaymakamlık ve Bingöl Üniversitesi işbirliği ile Kiğı ilçesinde çiftçileri bilgilendirmek amacıyla 'Arıcılık semineri' düzenlendi. İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Polat ve Arıcılık Öğretmeni Mehmet Doğan'ın girişimleri ile gerçekleştirilen seminere bayanların yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti. Kiğı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü salonunda gerçekleşen seminer öncesinde bir açıklama yapan Kaymakam Ercan Çiçek, arıcılık potansiyelini görerek çalışma başlattıklarını söyledi.
 
Kaymakam Çiçek, "Buraya geldiğimizde ne yapabiliriz düşüncesi içindeydik ve balı görünce bunun üzerinden güzel şeyler yapabileceğimize karar verip çalışmalara başladık. 2 yıl önce başlattığımız çalışmalar ile altyapıyı oluşturduk. Amacımız Kiğı'yı bal cennetine çevirmektir. Bu potansiyel ilçemizde fazlasıyla var. Başlattığımız çalışmaların birinci ayağında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Genel Müdürlüğü'nce 150 bin liralık bir proje hazırladık. Proje kapsamında 450 kovanı belirlediğimiz 15 fakir aileye dağıttık. Her aileye 30'ar kovan arı dağıttıktan sonra iyi bir verim alındığını gözlemledik. Dağıttığımız 30 kovandan 1 ton bal alındığını görünce bu işin heyecanına kapıldık. Bunu gördükten sonrada bal paketleme tesisi projesi hazırladık. Hazırladığımız bu projemiz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından kabul edildi. İnanıyoruz ki paketleme tesisini kurunca yılda 400 ton balı buradan paketleyip satabileceğiz" dedi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Bingöl Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) Arıcılık Programı Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu, bölgedeki potansiyeli gün yüzüne çıkardığı için ilçenin kaymakama minnet borçlu olduğunu söyledi. Kutlu, ilçe kaymakamı tarafından yapılan çalışmaların ekonomiye büyük destek vererek istihdam sağlayacağını belirterek, "İlçe Kaymakamı'nın 30 kovandan 1 ton bal alındığını ortaya çıkarması ve bu potansiyelin halka inandırılması büyük bir mutluluktur. Bu potansiyeli gördüğü için ilçe halkının kaymakama teşekkür borcu vardır. Böyle çalışkan bir kaymakamınız olduğu için ne kadar övünseniz azdır. Bunu geliştirmek ve ekonomiye sunmak lazım. Bu şekilde istihdamı yönlendirmek lazım. Zaten görüyoruz ilçede ekilebilir arazi yok. İlçe hayvancılık ve arıcılık yapılmaya müsaittir. Az sermaye ile bir yıl içerisinde bu iş teknik olarak yapılırsa çok güzel kara geçilir. Bunu bir başka sektörde görmek imkansızdır" şeklinde konuştu.

Kaymakamın konu ile ilgili çalışmalarını değerlendiren Mehmet Ali Kutlu, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü salonunda toplanan kalabalığa arıcılık semineri verdi. Seminerde kalabalık bir bayan grubunu görmekten dolayı mutlu olduğunu belirten Mehmet Ali Kutlu, arıcılığın az sermaye ile kendini aynı yıl amorti eden ve toprak gerektirmeyen bir üretim dalı olduğunu söyledi. Kutlu, arıcılığın toprak gerektirmediği gibi çok da emek istemeyen bir iş olduğunu belirterek, "Arılardan bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiri elde edilir. Bunun dışında arıcılığın ekonomiye ve doğaya katkısı vardır. Bilindiği gibi doğada bir yoğunluluk ve bitkilerin sürekliliği vardır. Bu da bitkilerin döllenmesine bağlıdır. Arılar ağaçlardaki bitkiyi dölleyip, orada oluşacak meyvenin devamlılığını sağlar. Çiçeklerin açtığı dönemde arıları oraya çeken bir koku vardır. Bitki arıyı kendine çekerek neslinin devamını sağlarken, arı oradaki nektarını alıp balın dönüşümünü sağlıyor, böyle bir dönüşüm var. Arıların ekonomiye katkısının yanı sıra, bitkilerin döllenmesine ve devamlılığını sağlamasına katkı sağlar. Gelişmiş ülkelerde bir dönüm bitki ekenlere devlet iki kovan arı koymalarını istiyor. Çünkü arı o bitkilerin döllenmesini sağlıyor" ifadelerini kullandı.

"ARICILIK BACASIZ FABRİKADIR"
Arıların insan hayatı için çok büyük önem taşıdığını ve hayatın devamını sağladığını belirten Bingöl Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) Arıcılık Programı Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu, bilim adamlarının arı olmazsa hayatın da olmayacağını söylediğini ifade etti. Kutlu, "Yine bilim adamları arının korunmamasını insanlığın sonu olarak değerlendiriliyor. Çünkü doğadaki bütün bitkilerin tümünün döllenmeye ihtiyacı var. Bu döllenmenin yüzde 90'nını da arılar yapar. Aracılığın ekonomiye katkısı, elde edilen ürünün 15 katı kadardır. Türkiye'de 4 milyon arı kovanı var, elde edilen bal 70 bin tondur. Diğer ifadeyle ekonomiye 700 bin ton kadar da ekonomiye döllenme ile arıcılığın katkısı var. Arıcılık bacasız fabrika gibi tütmektedir. Arıcılık diyince sadece akla bal üretmek gelmemelidir" dedi.

Seminere Kiğı ilçesinde aracılık yapan ve çoğunluğu bayanlardan oluşan çiftçiler ile vatandaşlar katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 14:25:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?