6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Kiğı'da ikinci baraj çalışmaları

Bingöl'ün Kiğı Hidroelektrik Santrali (HES) Baraj inşaatının ardından, proje bedeli yaklaşık 150 bin lira olan ikinci baraj için çalışmalar başladı.

Kiğı HES Barajı inşaatını yapan Özaltın Ticaret ve Anonim Şirketi tarafından Yenişehir Mahallesi'nde yap işlet devlet modeli ile çalışmalarına başlanılan projenin 2010 yılında hizmete gireceği belirtildi. Kiğı HES Barajı Şantiye Şefi Kazım Demir, çalışmalarına başladıkları projenin tamamlanması ile yılda yaklaşık olarak 50 milyon kilovatsaat elektrik üretileceğini söyledi. Baraj çalışmalarının Kiğı ve bölge başta olmak üzere ülke ekonomisine katkı sağlayacağını belirten Kazım Demir, şuan 100 kişinin çalıştığı baraj inşaatında sezonun tam açılmasıyla bu sayının 200 ile 250 olabileceğini dile getirdi. Demir, "Kiğı HES Barajı'nın kuyruk suyu ile Özlüce Baraj gölü arasında elektrik üretimi yapılması için çalışmalara başladık. Yeni yapılacak olan barajın bendi yaklaşık olarak 300-350 bin metreküp olacaktır. Elektrik üretimi yapacak olan baraj için santral binası yapıyoruz. Santral binasının kurulu gücü 21 megavat (MV) olup, 3 adet tribünden oluşmaktadır. Santralimiz yarı gömülü şekilde çalışacaktır" dedi.

Bölgede kullanılmayan bir potansiyeli ülke ekonomisine sunmak üzere baraj inşaatına başladıklarını ifade eden Kazım Demir, yaptıkları barajın ülke genelinde yap, işlet, devret modeli ile yapılan 100 projeden biri olduğunu söyledi. Demir, "Proje tamamladıktan sonra 49 yıl işletilip devlete devredilecektir. Çalışmalarına başladığımız projeyi 2010 yılı sonlarında faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Bu baraj faaliyete geçtikten sonra yıllık olarak yaklaşık 50 milyon kilovatsaat üretim yapacaktır. Baraj inşaatında çalışanların büyük çoğunluğu Kiğı halkından oluştuğu için bölgeye çok ciddi bir ekonomik girdi sağlamaktadır" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 18:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?