6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Kığı'da seçim itirazı sonuçlandı

Bingöl'ün Kiğı ilçesinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanlığı tarafından seçimin iptal edilmesi için yapılan itiraz İl Seçim Kurulu'nda değerlendirilerek reddedildi.

Kiğı İlçe Seçim Kurulu'na CHP İlçe Başkanı Fikret Durman tarafından yapılan itiraz dilekçesi değerlendirilerek, seçimin iptali için oy çokluğu ile alınan karar İl Seçim Kurulu'na gönderildi. İl Seçim Kurulu Başkanı Yakup Moğul, üye Ahmet Gündüz ve Mehmet Yavuz ile katip Selim Bürkek tarafından incelenen karar sonuca bağlandı. İl Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan karar Kiğı İlçe Seçim Kurulu'na gönderildi.

Kararda, "Her ne kadar Kiğı Seçim Kurulu Başkanlığı kararı ile 29 Mart 2009 tarihinde yapılan Kiğı Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline dair karar vermiş ise de, belediye seçimlerinin iptaline karar verme yetki ve görevi 298 Sayılı Seçim Kanunu'na göre İl Seçim Kurulu'na aittir. Bu sebeple CHP İlçe Başkanının seçimin iptaline ilişkin dilekçesi ile ilgili Kiğı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nın görevsizlik kararı vererek, gereği için dilekçe ve eklerini kurulumuza göndermek yerine, seçim iptaline dair aldığı kararın hukuken geçerliliği bulunmamaktadır. Bu nedenle CHP İlçe Başkanlığı tarafından verilen itiraz dilekçesi kurulumuzca esasen incelenmesi gerekli görülmüştür. Kiğı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nın yazısı ekinde gönderilen belgelerin incelenmesinde ve Kiğı İlçe Jandarma Komutanlığı'nın cevabi yazılarında seçim günü güvenlik nedeni ile geçici köy korucularının görevlendirildiği sabittir. Ancak jandarmanın cevabi yazılarından açıkça anlaşılacağı üzere ilçenin terör bölgesi olması, yapılacak seçimlerin güvenliğinin sağlanmasının zorunlu olması, seçim sandıklarının seçim mahalline ve seçim sonucunda seçim kurullarına güvenli bir şekilde ulaştırılmasının zorunlu olması sebebi ile geçici köy korucularının zorunlu olarak görevlendirildiği anlaşılmıştır. Kaldı ki, İl Jandarma Komutanlığı'nın seçim hareket emrinin incelenmesinde, seçmen hüviyetine sahip seçimde görevli jandarma personelinin hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise o sandıkta oy kullanmalarının sağlanacağı ve bu konuda ihmal gösterilmeyeceğinin emir olarak güvenlik güçlerine ve geçicici köy korucularına tebliğ edildiği görülmektedir. İlçe Seçim Kurulu'nun belediye başkanlığı seçimini iptal etme görev ve yetkisi bulunmadığından Kiğı Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline dair alınan kararın ortadan kaldırılmasına, Kiğı Belediye Başkanlığı seçiminin iptali istemine ilişkin CHP İlçe Başkanlığı itirazının reddine, en çok oy alan parti adayının seçilmiş sayılmasına oy birliği ile karar verilmiştir" denildi.

İl Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından verilen kararın ilgili parti ve ilçe başkanlıklarına tebliğ edildi de belirtildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 20:48:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?