2
Mayıs
2024
Perşembe
BİNGÖL

Kızaklarla yem taşıyorlar

Bingöl'de etkili olan kar yağışı ve soğuk hava hayvancılığı olumsuz etkilerken, besiciler sonbahar mevsiminde dağlık kesimde hazırladıkları yaprak ve otları çok zor şartlar altında kızaklarla taşıyarak hayvanlarına ulaştırmaya çalışıyor.

Son 20 yılın en ağır kş mevsimini yaşandığı Bingöl'de hayvancılık yapan köylüler zor günler geçiriyor. Yer yer kalınlığı 4 metreyi aşan kara rağmen kızaklarla yüksek kesimlerden hayvanlarına yem taşıyan köylülerin ağır yaşam şartları hayvancılığın ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor.

Merkeze bağlı Topalan köyünde geçimlerini hayvancılık yaparak sağlayan köylüler, hayvanlarını yemlemek için ot ve yaprak yığınlarını kilometrelerce kızaklarla taşıdıklarını belirterek, kış şartlarında hayvancığın zor olduğunu belirtiyor. Özellikle bu yıl büyük zorluklar yaşadıklarını belirten Hüseyin Çaka adlı köylü, geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu, tüm zorluklara rağmen bunu yapmaya mecbur olduklarını söyledi.

Ayhan ve Orhan Çaka isimli köylüler ise, hava koşulları nedeniyle 4-5 ay boyunca hayvanlarını dağa çıkaramadıklarını, bu nedenle sonbahar mevsiminde hazırladıkları yemleri kışın hayvanlarına verdiklerini ifade etti. Kışın en büyük yardımcılarının kızaklar olduğunu ifade eden Ayhan Çaka, "Her kış mevsiminde bu zorluğu yaşıyoruz. Sonbahar mevsiminde dağlık kesimde hazırladığımız yaprak ve otları kışın kızaklarla 4-5 kilometrelik bir zorlu bir yolculuğun ardından hayvanlarımıza ulaştırıyoruz. Özellikle bu yıl aşırı kar yağışı nedeniyle geçmiş yıllara göre çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Hayvancılık dışarıdan göründüğü gibi kolay bir iş değil. Bu zorluğu yaşayan bilir" dedi.

Orhan Çaka da ne kadar zor olursa olsun hayvancılık yapmaya mecbur olduklarını belirterek, "Başka bir mesleğimiz yok. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Çok sıkıntılar çekiyoruz. Ama başka çaremiz olmadığı için bu sıkıntılara göğüs germemiz lazım" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2012 Salı 17:37:25
Güncelleme :14 Şubat 2012 Salı 17:40:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?