6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Köylülerin su telaşı devam ediyor

Bingöl'ün Yedisu ilçesinde köylülerin kendi imkanları ile bir süre önce başlattığı kanal yapım çalışmaları devam ediyor.


Yedisu ilçesinde 1978 yılında ihale edilerek yapımına başlanan, ancak yarım bırakılan 6 kilometrelik sulama kanalından arazilerine su götürmeye çalışan köylüler, kendi imkanları ile çalışma başlattı.

Susuz olan arazilerini canlandırmak için kanalı yapma kararı alan 5 köy halkı, önce yarım yapılan ve zamanla içi toprak ile kum dolan kısmı kazma ve küreklerle temizledi. Kanalın içindeki pislikleri temizleyen vatandaşlar, örnek bir davranış sergileyerek geri kalan bölümünü de yine kendi imkanları ile yapmaya karar verdi. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte arazilerinin susuz kalmaması için harekete geçen köylüler, genç ve yaşlı demeden kanalda kazma kürekle çalışıyor. Yıllardır bahçe ve tarlalarına su bekleyen köylüler, ihalesi yapılmasına rağmen yarım bırakılan sulama kanalını tamamlamak için uğraşıyor. Peri Çayı'ndan ilçeye bağlı köylere gelen sulama kanalını yapmak üzere toplanan ve içlerinde 75 ile 80 yaşlarındaki vatandaşların da bulunduğu yaklaşık 300 kişinin hummalı çalışması tüm hızıyla devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde kanala giden köylüler karanlık çökene kadar kazma ve küreklerle çalışıyor.


Sulama kanalını kendi imkanları ile yapan köylülerden 70 yaşındaki Alişan Doğan, bu çalışmanın bitirilmesiyle köylerindeki arazilerin suya kavuşacağını söyledi. Doğan, "Bu sulama kanalı arazimize canlılık kazandıracak. Su olmadan arazinin hiçbir anlamı yok. Yıllardır çorak halde bekleyen arazimize kendi imkanlarımızla ile kanal yaparak su götürüyoruz. İş makinemiz olmadığı için zorlanıyoruz ama yine de bıkmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.


Doğan Yavaş isimli vatandaş ise kanalın 31 yıl önce ihale edildiğini ancak yarım bırakıldığı için arazilerine su akmadığını dile getirdi. Yavaş, "Kanalın toplam uzunluğu 6 kilometredir. İhale edildiği yıl biraz yapıldı ve sonra öylece bırakıldı. Bu kanal ile Peri Çayı'ndan arazilerimize su akarsa, her türlü ekim rahatlıkla yapılır. Suyu arazimize yetiştirirsek tarlalarımız şenlenecektir. 5 köyde ikamet eden vatandaşlar olarak kendi imkanlarımız ile başlattığımız çalışmaları işi tamamlayana kadar devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.


Köylüler tarafından örnek bir çalışma yapılarak el birliği ile yapılan kanalda kullanılan bütün malzemelerin yine 5 köyde ikamet eden vatandaşlar tarafından karşılandığı belirtildi. Kanal yapmak için kullanılan kum, demir ve çimentoyu kendi imkanları ile alarak işçiliğini de kendileri yapan köylüler, bir an evvel kanalı tamamlamaya çalışıyor.

İha
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 12:08:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?