3
Mayıs
2024
Cuma
BİNGÖL

Nefes kesen deprem tatbikatı

Bingöl Sivil Savunma Müdürlüğü'nce organize edilen ve Diyarbakır, Batman ile Elazığ Sivil Savunma ekiplerinin katıldığı deprem tatbikatı, gerçeğini aratmadı. 

İnönü Mahallesi Belediye hizmet binası arkasında bulunan ve 2003 yılında depremde hasar gören boş binalarda yapılan tatbikatta, Bingöl Sivil Savunma Müdürü Hasan Ketenalp, yapılması gerekenler hakkında verdi. Tatbikatta, kurtarma birliklerinin yaptığı kurtarma çalışmaları göz doldurdu. Tatbikat gereği depremden sonra olay yerine polis, güvenlik önlemi alarak toplanan kalabalığın enkazların üzerine gitmesini engelledi. İl kriz merkezinin kurulmasıyla birlikte deprem bölgesine çevre illerden sivil savunma ve itfaiye ekipleri istendi. Enkaz altında kalan yakınlarını merak edenler, feryatlar içinde kendilerini yere atarak yardım edilmesini istedi. Olay yerinde hazır bulunan itfaiye ekipleri, kurtarma ekipleri tarafından enkaz altından çıkartılan yaralılara ilk müdahaleleri yaparak, yaralıları hasteneye kaldırdı. Kriz merkezi tarafından yönlendirilen birlikler, Başbakanlık Kriz Merkezi ile irtibata geçerek dakika dakika bilgi verdi. Yapılan tatbikat sırasında Mehmet Dağ (40) isimli vatandaşın gerçekten baygınlık geçirmesine, kimse inanmadı. Dağ, daha sonra ambulansla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Dağ'ın, sağlık durumunun iyi olduğu hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü) nedeniyle baygınlık geçirdiği öğrenildi. 

Tüm ayrıntıların düşünüldüğü tatbikatta kısa bir konuşma yapan Bingöl Valisi Vehbi Avuç, savaşların yanında deprem, sel, heyalan gibi doğal afetlerin insanın hayatını etkileyen temel faktörler olduğunu söyledi. Vali Avuç, "Doğal afetlerde hazırlıklı olmak, devletin yerine getirmekle yükümlü olduğu çok önemli bir hizmet ifa etmektedir. Kaçınılmaz olan doğal afetlere çare bulamayan insanoğlunun, afetlerde en az zararla nasıl çıkılır düşüncesinden hareketle alınması gereken tedbirlerin neler olabileceği üzerinde yoğunlaşması gerekmektedir" diye konuştu. 

Sivil Savunma Genel Müdürü ve Daire Başkanı Alaattin Güler ise, 81 ilde 10, 20 ve 30'ar personelden oluşan sivil savunma arama ve kurtarma ekipleri oluşturduklarını söyleyerek, bu yapılanmadaki amacın, meydana gelebilecek her türlü afete imkan ve kabiliyeti yüksek en modern araç ve gereç takviyesi ile müdahale etmek olduğunu belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 23:52:13
Güncelleme :23 Eylül 2006 Cumartesi 09:15:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?