6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Öğrenciler deprem tatbikatında

Bingöl Sivil Savunma Müdürlüğü tarafından deprem ve depreme karşı önlemler için öğrencilere konferans verildikten sonra tatbikat yaptırıldı.


Sivil Savunma Müdürlüğü tarafından '28 Şubat Sivil Savunma Günü' nedeniyle okullarda doğal afetler, deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili çeşitli etkinlikler başlatıldı. Başlatılan etkinlikler kapsamında Kız Meslek Lisesi ve Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde ilk konferans verildi. Konferansın diğer okullarda da devam edeceği belirtildi. Sivil Savunma Müdürlüğü Arama Kurtarma Teknisyeni Musa Işık, öğrencilere verdiği konferansta deprem anında yapılan hareketlerin hayati önem taşıdığını söyledi.

Işık, Bingöl'ün çok riskli bir kuşakta yer aldığına belirterek, "İlimiz hem ülke içerisinde büyük fay hatları üstünde, hem de çok sayıda yerel fayın aktif olduğu bir konumda yer almaktadır. Bundan dolayı hem yapılarımızın sağlam olması, hem de bu konuda bilinçli olmamız lazım. Çok katlı apartmanlarda üst katlar alt katlara göre daha çok sallanmaktadır. Deprem anında kullanılmak üzere yangın merdivenleri ve ortak tehlike çıkışı yani koridorlardaki kapının açık tutulması gerekir. Binayı boşaltırken asansör kullanılmamalıdır. Asansörde iseniz bütün düğmelere basın ve durduğu ilk katta inin.

Birinci katta iseniz, kapıyı açamıyorsanız ve zemin katta yangın çıkmışsa yatak gibi yumuşak bir şeyler atıp üzerine atlayın. Bu davranış çok katlı yapıların üst katları için geçerli değildir" dedi.


Büyük market, mağazaların içinde ve sokakta deprem anında yapılması gereken davranışları da anlatan Işık, bu durumlarda neler yapılması gerektiği hakkında da bilgi verdi. Işık, "Market veya mağazalardaysanız raflardan ve dolaplardan uzak durun. Yangın çıkışlarına, merdivenlere ve yürüyen merdivenlere koşmayın. Anonsları dinleyin. Mağaza güvenlik personelinin uyarı ve önerilerini yerine getirin, onlara uyun ve dediklerini yapın. Sokaklarda ise en tehlikeli şeyler dökülen, kırılmış cam parçaları, ilan levhalarıdır. İlan levhaları ve direkler devrilebilir. Buralardan uzaklaşın, başınızı koruyun. Geniş açık alanlara gidin ya da güvenliğinden kuşku duymadığınız yapı varsa içeri girin. Geniş bir yol varsa ve trafik yoğun değilse, yolun ortasındaki refuje kaçın ve orada durun" şeklinde konuştu.


Konferansın ardından öğrencilere uygulamalı eğitim veren uzmanlar, ikaz alarm yöntemiyle deprem tatbikatı yaptırdı. Alarmın çalmasıyla sınıflarda masaların yanında korumalı bir vaziyette bekleyen öğrenciler, alarmın durmasıyla sınıfları boşaltarak okul bahçesinde toplandı. Konferans ve tatbikata öğrenciler, öğretmen ve okul idarecileri katıldı.
 

İha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 14:50:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?