1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİNGÖL

Sağlık Müdürlüğü'nde büyük ihmal!

Bingöl'ün Çukurca Köyü'nde başlayan ve çeşitli köy ile mahallere yayılan şarbon vakasında artışlar devam ediyor. Hastalıklı hayvanların kesilmesi ve etlerinin dağıtılarak tüketilmesi ile başlayan şarbon hastalığında ilk vakanın, 28 Haziran tarihinde Bingöl Devlet Hastanesi'ne intikal ettiği ortaya çıktı.

Bingöl Sağlık Müdürlüğü'nün ise ilk vakadan 7 gün sonra 4 Temmuz tarihinde olayı duyarak harekete geçmesi vatandaşlarda şaşkınlık uyandırdı.

Şarbon vakasının duyulmasının üstünden 3 gün geçtikten sonra Sağlık Müdürlüğü ekipleri bugün Çukurca Köyü ve bağlı mezralara giderek tarama yaptı. Sağlık Müdürü Dr. Selahattin Sarıdağ'ın da katıldığı taramaya 2 doktor, 3 sağlık memuru ve 2 idari amir katıldı. Salgının yayıldığı Çukurca Köyü yaylalarına çıkan ekipler, 2 yeni vaka daha tespit ederken, vaka sayısının 27'ye çıktığı açıklandı.

Sağlık ekiplerinin Çukurca Köyü yaylalarında tarama yaptığı bir sıra hastalanan bir hayvan, sahibi tarafından kesilerek eşek sırtında evine getirildi. Taramaya katılan sağlık ekipleri tespit ettikleri iki hastanın hastaneye gelerek tedavi edilmesi için uyarılarda bulundu.

Ekip ile birlikte Çukurca Köyü ve yaylalarını gezen Bingöl Sağlık Müdürü Dr. Selahattin Sarıdağ, hastalıklı hayvan etlerinin dolaplarda saklandığı duyumlarını aldıklarını belirterek, köylülere bu etlerin derhal imha edilmesi gerektiğini söyledi.

Hastalıklı hayvanların kesinlikle kesilmemesi ve etlerinin yenilmemesi konusunda köylüleri uyaran Sağlık Müdürü Dr.Sarıdağ, "Mümkün mertebe kesilen hastalıklı hayvanların etlerini saklayanlar varsa bunları derhal imha etmelidir. Köylülerin telef olan hayvanları varsa bunların kesilmemesi konusunda uyarılarda bulunduk. Şu an yaylada telef olan bir hayvan kesilerek getirildi. Bunlar yanlıştır. Hastalığın yayılmasına neden olurlar. Bazı vatandaşların hastalıklı hayvanların etlerini dolaplarında sakladıkları duyumlarını aldık. Bu tür etlerin hemen imha edilmesi konusunda köylüleri uyardık. Hastalıklı hayvanların kesinlikle kesilmemesi gerektiği, çünkü kesen ve derisini yüzenlerin risk altına girdiğni köylülüre anlattık" dedi.

Selahattin Sarıdağ, açıklamasında şarbon vakasının Bingöl'ün çeşitli mahallerine de yayıldığını hatırlatarak, bugün itibarıyla gelen vaka sayısının 27'ye yükseldiğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2005 Perşembe 16:36:33
Güncelleme :9 Temmuz 2005 Cumartesi 20:34:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?