2
Mayıs
2024
Perşembe
BİNGÖL

Samancıların fiyat isyanı

Bingöl’deki saman satıcıları, kamuoyunda samanın ton fiyatının 700 TL’ye satıldığı yönündeki söylentilere tepki göstererek, samanın ton fiyatının tarlada 350, pazarda ise 490-510 TL arasında satıldığını kaydettiler.

Bingöl merkez Kaleönü Mahallesi mevkiinde kurulan saman pazarında 490-510 TL arasında değişen fiyatlarla saman satan Ferhat Uluer, Yasir Üçgül ve Veysi Dalbudak, Diyarbakır’dan getirdikleri samanın kamuoyunda iddia edildiği gibi 700 TL’ye satılmadığını ifade ettiler.

Samanın ton fiyatının işçilik ve diğer masraflar hariç tarlada 350 TL’ye satıldığını belirten Yasir Üçgül, “Son günlerde kamuoyunda ve basında saman fiyatının 700 TL’ye dayandığına dair haberler yayıldı. Bu doğru değildir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde samanın ton fiyatı tarlada 350, pazarda ise 500 TL’ye satılmaktadır. Geçen sene bu fiyat 450 TL civarındaydı. Bu yıl ani bir artış göstermesi kuraklık yüzünden oldu. Bu yıl pazarda Kurban Bayramı’na kadar samanın ton fiyatı 600 TL’ye kadar bırakılabilir, ancak şu an 500 TL’ye satıyoruz. Bu yıl özellikle Diyarbakır ve Urfa gibi yörelerde kuraklık yüzünden saman veriminde yarı yarıya bir düşüş yaşandı. Bu da kış aylarında saman sıkıntısının yaşanacağına dair bir işarettir. Bu nedenle özellikle kışa doğru saman fiyatının çok ciddi bir artış göstereceğini düşünüyoruz. Özellikle şu anki pahalılığın nedeni ise mazottur. Mazot yüzünden bizimde satışlarımız da düşüş var. Bazen bu pazarda bir hafta beklediğimiz oluyor. Bu durağanlık kışa doğru yerini hareketliliğe bırakır, çünkü saman stokunun azlığı bölgedeki hayvan sahiplerini sıkıntıya sokacağı için kışa doğru atışlarda artış bekliyoruz” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2012 Çarşamba 13:12:19
Güncelleme :12 Eylül 2012 Çarşamba 14:47:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?