6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Silahı getiren kitabı kaptı

SİLAHI GETİREN KİTABI KAPTI

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Bingöl Temsilciliği, çocukları şiddetten uzak tutmak amacıyla 2008 yılında başlatılan 'Silahı bırak kitap al' kampanyası devam ediyor.

Kampanya kapsamında oyuncak silahını getiren her öğrenciye kitap hediye ediliyor. Şiddeti önlemek ve çocukları kötü alışkanlıklardan uzak tutmak amacıyla başlattıkları kampanyayı bitirmeyi düşünmediklerini belirten TEMA Vakfı Bingöl Temsilcisi Cuma Karaarslan, Kültür Mahallesi'nde bulunan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Sarayiçi İlköğretim Okulu'nda 250 öğrenciye oyuncak silah karşılığında birer kitap hediye etti. Öğrencilerle bir süre sohbet edip silahın zararlarını anlatan Karaarslan, kampanyaları kapsamında 15 bin öğrenciye kitap dağıttıklarını söyledi.

Karaarslan, "Çalışma sürecimiz içerisinde 2000'li yıllardan beri devam eden erozyon ve çevresel konularla ilgili okullarda eğitim ve etkinlikler yapmaktaydık. Yaptığımız çalışmalarda öğrencilerimizin özellikle okumaya erişim temelinde bazı güçlükler yaşadıklarını gördük. Öğrencilerimizin bu dönemler içerisinde paralarını çok fazla plansız harcamalarına neden olan davranışlar içinde olduğunu gözlemleyerek, anlaşılır bir sonuç üretmek gerektiğine inandık. Kitap açığını gördük ve kitap dağıtımını karşılıksız planladık. Verdiğimiz kitapların çok fazla fayda getirmediğini tespit ettik. Çünkü kitapları karşılıksız verince sahiplenme de o derece etkisiz oluyordu. Aklımıza bir fikir geldi. Çocukların genellikle bayramlarda ve diğer zamanlarda harçlıklarını silaha yatırdıklarını gördük ve biz de onlara bir şey verip karşılığında farklı şeyler almaya karar verdik. 2008 yılında Bingöl genelinde bir çalışma başlattık. Yaklaşık 30 okulda silahları alıp karşılığında kitap dağıttık. Bu çalışmadan sonra okullarda öykü, şiir ve okuduklarının özetlerini çıkarma yarışları planladık. Sonuçta kitapların okunduğunu gördük ve işe yaradığını tespit ettik. Toplamda 30 okulda 15 bin civarında kitap dağıtımı gerçekleştirdik" dedi.

Cuma Karaarslan, toplanacak oyuncak silahları topluca imha edeceklerini söyledi. Karaarslan, "Kampanyamızın başlanğıcı 2008'de oldu ama bitirmeyi düşünmüyoruz. Olabilecek kitap katkılarıyla sürdürmeyi planlıyoruz. Kampanyamız ömür boyu da sürse devamlılığında fayda gördüğümüz bir çalışmadır. Çünkü bir yandan çocuklar büyürken, öte yandan diğer çocuklar bunların yerini almaktadır. Toplumda uyanan bir kanaati, özellikle şiddete yönelen çocuk davranışlarını azaltmak, kitaba yönetmek ve okuma bilincini geliştirmek için böyle bir katkıya ihtiyacımız vardı. Toplanan silahları toplu bir yerde imha etmeyi düşünüyoruz. Bugün itibarıyla Bingöl'de 6 bin civarında silah topladık. Bu 6 bin kişinin silaha veda anlamına geliyor. Dağıttığımız 15 bin kitapla da 15 bin öğrencinin kitapla tanışmasını sağladık. İçinden yüzde oranları yapılırsa, yüzde 10 bile faydaya dönüşse çok büyük bir çalışma olur" şeklinde konuştu.

"SAVAŞLAR SİLAHLA DEĞİL, FİKİR VE DÜŞÜNCE İLE YAPILIYOR"

Evlerinden oyuncak silahlarını getirip yerine kitap alan öğrencilere okumanın önemini anlatan Anasınıfı Öğretmeni Nesrin Albayrak ise günümüzde savaşların silah ile değil, fikir ve düşüncelerle yapıldığını söyledi. Albayrak, "Yüzyılımızda biliyorsunuz ki artık silahla yapılan savaşlar fikirle, düşünce ile yapılıyor. Okuyan milletler, okuyan insanlar her zaman kazanır ve o devleti, milleti müreffeh düzeye yükseltir. O yüzden biz silah değil, kitap tutacağız. Silah değil, kalem tutacağız, elimizde kağıt olacak, beynimizi işleteceğiz ve kendimizi bilip, ilim okuyacağız" dedi.

Konuşmaların ardından oyuncak silah getiren öğrencilere kitapları Cuma Karaarslan, İMKB Okul Müdürü Muzaffer Yılmaz ve Anasınıfı Öğretmeni Nesrin Albayrak tarafından dağıtıldı.

SİLAHI GETİREN KİTABI KAPTI
SİLAHI GETİREN KİTABI KAPTI
SİLAHI GETİREN KİTABI KAPTI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 10:19:05
Güncelleme :20 Ekim 2009 Salı 10:43:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?