6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Teröre 66 milyon lira tazminat

BİNGÖL'DE 66 MİLYON LİRA TERÖR TAZMİNATI ÖDENDİ

Bingöl Vali Yardımcısı Barış Demirtaş, 'Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Tazmini Yasası' için 49 bin kişinin müracaat ettiğini ve bugüne kadar 66 milyon 665 bin 524 lira ödeme yapıldığını söyledi.

Vali Yardımcısı Demirtaş, terörden zarar gören vatandaşların başvuru dosyalarının hızlı ve sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılması için çalıştıklarını belirtti. Demirtaş, "Nüfus oranı göz önünde bulundurulduğunda Bingöl'de başvuru sayısı çok fazladır. Başvuru sayısının abartılı olduğunu düşünüyoruz. Bu abartılı rakamlar yüzünden inceleme süresi uzamaktadır. Bingöl ve ilçelerinden toplam 49 bin 49 kişi bu yasadan yararlanmak üzere başvuruda bulunmuştur. Şu ana kadar 8 bin 516 kişinin tazminatı kabul edildi. Bugüne kadar toplam 80 milyon 658 bin 576 lira tazminat ödenmesine karar verilmiş olup bunun 66 milyon 665 bin 524 lirası ödenmiştir. Bütün dosyalar incelendikten sonra ödenmesi beklenen tahmini miktar ise 13 milyon 993 bin 051 liradır" dedi.

Bir yıl içerisinde 10 bin 352 dosyanın oluruna karar verdiklerini belirten Demirtaş, son 5 yıla bakıldığında dosya başvurularının neticelenmesinde büyük artış olduğunu ifade etti. Demirtaş, "19 bin dosya önümüzdeki yaz ayına kadar tamamlanmış olacak. Hedefimiz 49 bin dosyanın 40 binini tamamlamaktır. Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Tazmini Yasası'ndan amaç, gerçekten zarar gören kişilerin mağduriyetinin giderilmesi ve bu zararın devlet tarafından karşılanmasıdır. Mağdur olduğunu kanıtlayanlar bu tazminatı alabiliyor. Başvuru yapan vatandaşların dosyaları çok detaylı bir şekilde incelenmektedir. Kurulan komisyonların da amacı budur. Vatandaş terörden dolayı köyünü boşaltmış, hayvanlarını satmış, hayvanları telef olmuş, evi yanmış, can ve mal kaybına uğramışsa tazminatını alacaktır. Fakat bazı kişiler hiç zarar görmediği halde başvuruda bulunuyor. Bu başvurular nedeniyle gerçek mağdurların işlemleri gecikmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2009 Pazartesi 11:15:04
Güncelleme :7 Aralık 2009 Pazartesi 14:28:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?