6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Terörist mezarlarında kazı

BİNGÖL'DE 30 TERÖRİSTE AİT MEZARLIKTA KAZI ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Bingöl'ün Genç ilçesi kırsalında çıkan çatışmalarda öldürülerek belediye tarafından defnedilen 30 teröristin cesedinin bulunduğu mezarlıkta toplu kazı çalışmaları başlatıldı.

Edinilen bilgiye göre geçen yıl İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'ne başvuruda bulunan bir teröristin babası, oğlunun 1997 yılında Genç ilçesinde çıkan bir çatışmada öldürülerek belediye tarafından defnedildiği ve cesedi almak istediğini söyledi. Oğlu Tuncay Sarı'nın 1995 yılında örgütü katıldığını ve 1997 yılında Genç ilçesi kırsalında çıkan bir çatışmada öldürüldüğünü belirten babanın başvurusu üzerine İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Başsavcılığı aracılığıyla Genç İlçe Savcılığı'na müracaatta bulundu.

Müracaatlar değerlendirildikten sonra Bingöl-Diyarbakır karayolu Genç ilçesi çıkışında bulunan Kupar Mezarlığı'nda toplu kazı çalışmaları başlatıldı. Yaklaşık 30 teröristin bulunduğu mezarlıkta Tuncay Sarı'nın cesedine ulaşılması için bütün mezarlar kazılarak numune alınması için çalışma başlatıldı. Genç İlçe Savcısı nezaretinde başlatılan kazılara adli tıp uzmanı, olay yeri inceleme ekipleri ve belediye başkanlığı ekipleri ve İHD heyeti katıldı. Sabah saatlerinde mezarlıklar teker teker açılarak numuneler alınmaya başlandı. Numunelerin alındığı mezarlıklar daha sonra tekrar kapatıldı. Çalışmaların iki gün devam edeceği belirtildi.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilen cenazelerin ailelerine verileceğini söyledi. Erbey, "Geçen yıl yapılan bir başvuru sonucunda bugün kazı yapmak amacıyla bir heyet oluşturuldu. Biz daha önce Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Genç Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruda bulunduk. Bize başvuruda bulanan Hacı Sarı, oğlu Tuncay Sarı'nın örgüte katıldığını ve 1997 yılı içerisinde Genç ilçesinde çıkan bir çatışmada öldüğünü belirterek buraya gömüldüğünü söyleyip cenazesini talep etti. Biz de İHD olarak savcılık kanalıyla olay yerine geldik. Fakat cenazesinin yeri tam olarak bilinmemesinden dolayı savcılık tüm mezarları kazmaya karar aldı. Biz de 1988 -1997 yılları arasında Genç ilçesi kırsalında çatışmada ölen ve kimliği belli olmayan 30'dan fazla örgüt mensubunun burada olduğunu tespit ettik. Toplu bir mezarın kazılma çalışması başlatıldı. Kime ait olduğu bilinmeyen örgüt mensuplarının cesetlerini DNA test sonucunun ardından ailelerine vermeyi düşünüyoruz. Bugün burada yapacağımız kazıda Genç Savcısı, adli tıp uzmanı ve olay yeri inceleme ekipleri de bulunmaktadır. Buradan alınacak kemik parçaları İstanbul Adli Tıp Müdürlüğü'ne gönderilecek Daha sonra bize başvuracak olan ailelerden aldığımız DNA ve kan örneklerini bunlarla karşılaştırıp ailelere vermeyi düşünüyoruz" dedi.

Çalışmaların devam ettiği mezarlık etrafı güvenlik şeritleri ile örülürken, basın mensupları olay yerine yaklaştırılmadı. Bütün mezarlardan numune alınana kadar çalışmaların devam edeceği belirtildi.

BİNGÖL'DE 30 TERÖRİSTE AİT MEZARLIKTA KAZI ÇALIŞMASI BAŞLATILDI
BİNGÖL'DE 30 TERÖRİSTE AİT MEZARLIKTA KAZI ÇALIŞMASI BAŞLATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 15:32:58
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 15:33:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?