2
Mayıs
2024
Perşembe
BİNGÖL

Üniversite için gittiği Çin'de manken oldu

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Guandong Eyaleti’nin Guandonhou kentinde yaşayan Bingöllü Mehmet Söyler, ticaretle birlikte mankenlik yapıyor. Üniversite öğrenimi için 1994 yılında gittiği Çin’de eğitimini tamamladıktan sonra ticarete atılan, aynı zamanda mankenlik de yapmaya başlayan Söyler’in ortağı olduğu şirketin yıllık ticaret hacminin 5 milyon dolar.

1977 yılında Bingöl’ün Genç İlçesi Sürekli Köyü’nde doğan Söyler, mankenlikten iş adamlığına uzanan hayat hikayesini anlattı. ilk, orta ve lise tahsilini Bingöl’de tamamlayan Söyler, şimdi hayatta olmayan dayısı Mahmut Artukarslan aracılığı ile üniversite eğitimi için Çin’e giderek, Guandonghou kentinde bulunan Hout China Normal Universty’nin Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 1998 yılında mezun oluyor. 17 yaşında gittiği Çin’de 1 yıl dil kursuna gidip Çince okuma-yazma öğrendiğini anlatan Söyler, "Üniversitede bilgisayar bölümünü 4 sene okuyup mezun oldum. Çin’de yaşadığım yıllar içinde katalog mankenliği, TV reklamı, dizi film çekimleri de yaptım, ticaretle uğraştım" dedi.

Mankenliğe 1995 yılında bir gözlük fabrikasının patronu tarafından gelen teklifle başladığını ifade eden, "Çin’e gözlük almaya gelen bir Türk işadamının tercümanı olarak gittiğim gözlük fabrikasının sahibi, gözlüklerinin katalog çekimlerinde erkek manken olarak oynamamı teklif etmişti. Ben o zaman bu işi sadece eğlence olarak gördüğüm için çok düşük bir ücretle kabul ettim. Daha sonra posterlerim Çin’in her şehrine asıldıktan sonra tanınmaya başladım" dedi.
İlk ciddi iş teklifini Asya’nın starı sayılan ünlü şarkıcı ve oyuncu Andy Lau’nin çekeceği reklam filminden aldığını belirten Söyler, ’’Okul futbol takımından bir kaç arkadaşla birlikte beni de çağırmışlardı. O reklamdan sonra arkası gelmeye başladı. 1995 - 2003 yılları arasında yüzlerce katalog mankenliği ve televizyon reklamı filminde oynadım’’ diye konuştu.

Andy Lue’den sonra Çin’in kadın yıldız şarkıcısı Coco Lee ile bir cep telefonu reklam filminde oynadığını da anlatan Söyler, bütün Çin’e yayın yapan bir kanalda, Guangdong eyaletindeki meşhur restaurantlar, oteller, barlar, turistik ve tarihi yerlerin tanıtıldığı "A Lan Traviling Guangdong Province" adlı programı sunduğunu ifade etti.
Halen çekimleri devam eden 7 bölümlük bir dizide yabancı doktor rolünü canlandıran Söyler, artık kendisini tamamen ticarete verdiğini kaydetti. Türkiye’den gelen iş adamlarına tercümanlık yaparken iş hayatına atılmaya karar verdiğini bildiren Söyler, "Guangzhou’da her sene iki defa yapılan Çin’in ve dünyanın en büyük fuarı sayılan Canton fuarında Türk iş adamlarına tercümanlık ve iş takipliğiyle başladım" şeklinde konuştu.
Merkezi Almanya’da bulunan Yaman & Efor firmasıyla ortak olan Söyler, Türkiye’den Çin’e fındık satıyor. Yıllık ticaret hacminin 5 milyon dolar civarında olduğunu söyleyen Söyler, "Fındık satışlarım gayet iyi gidiyor. Buna karşılık Çin’den Avrupa, Amerika, Polonya, Rusya ve Türkiye piyasalarına değişik ürünler satıyoruz. Devamlı mankenlik teklifleri alıyorum, ama artık her teklifi kabul etmiyorum. Çünkü artık ticaret vakti. Belli Bir yaştan sonra mankenlik karın doyurmuyor. Geleceğimi ticaret üzerine kurdum" ifadesini kullandı.

YAHYA DEMİR BİNGÖL (İHA) -
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2004 Perşembe 09:52:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?