6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Yedisu'da çiftçinin yüzü gülüyor

Bingöl'ün Yedisu ilçesinde fasulye eken çiftçilerin yüzü gülüyor.

İlçenin en büyük geçim kaynağı olan ve yılda yaklaşık 100 ton ürün elde edilen fasulye ekimi yapan çiftçiler, bu yıl iyi mahsul alacaklarını söyledi. Bereketli bir yıl geçireceklerini dile getiren çiftçiler Yedisu ilçesine has Horoz diye adlandırılan fasulye ektiklerini ve fasulye bitkilerinin açtığı çiçeklerle mahsulün fazla olacağını anladıklarını ifade ettiler.

Dört dönümlük arazide fasulye ekimi yapan Ahmet Karatay, bitki çiçeklerinden yürüttükleri tahminlere göre geçen yılın iki katı kadar mahsul elde edeceklerini söyledi. Karatay, "Bu yıl çok bereketli ve verimli bir yıl olacaktır. Dört dönümlük araziye fasulye ektim, geçen yıl aynı bölgede 1 ton ürün alırken, bu yıl 1.5 ile 2 ton arasında verim bekliyorum. Bizim tek sıkıntımız pazar bulamayışımızdır. Türkiye'nin en güzel ve en iyi fasulyesi olan Horoz fasulyesi Yedisu ilçesinde yetişiyor. İlçedeki soğuk su ve havadan dolayı çok güzel ve özel bir tadı olan fasulyemiz 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Bu fasulye ile tüpten de tasarruf ediliyor. Ancak ciddi anlamda pazar sorunu yaşıyoruz. Mahsulümüzü Erzurum'a götürüp kilogramını 3 ile 4 liradan satıyoruz" dedi.

Pazar olması halinde yıllık elde edilen ürünün 2 veya 3'e katlanabileceğini belirten çiftçiler, şuan ortalama ilçede 100 ton fasulye üretildiğini belirtti. Çiftçiler, ülke ekonomisine katsı sağlaması ve daha fazla Yedisu ilçesine ait fasulye ekimi yapılması için yetkililerden pazar konusunda yardım beklediklerini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2009 Pazar 16:16:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?