6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİNGÖL

Yenibaşak YİBO'da lojman sıkıntısı

Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Yenibaşak köyünde 10 yıl önce yapılan 18 derslik ve bir pansiyonlu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) görev yapan 25 öğretmen ojman olmadığı için köyde kiraladıkları evlerde kalıyor.


Solhan ilçesine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Yenibaşak köyünde 1994 yılında yapımına başlanan YİBO 1999 yılında eğitime açıldı. Köyün kendi öğrencileri okulda gündüzlü öğrenimlerini sürdürürken, çevredeki köylerden gelen öğrenciler ise okulun pansiyonda kalıyor.

Okulun tamamlanarak eğitime başlamasından hemen sonra öğretmenlerin kalabilecekleri lojman ve öğrencilerin kültürel, sosyal ve sportif etkinliklerini yapabilecekleri kapalı spor yapılması planlandığını belirten köylüler, ancak bazı sorunlardan dolayı 10 yıl geçmesine rağmen bunların yapılmadığını ifade etti. Okula ait spor salonu olmadığı için eğitimlerini sürdüren 500 öğrenci, vakitlerini derslik ile yatakhane arasında geçiriyor. Bu durumdan dolayı kendilerini cezaevinde gibi hissettiklerini belirten öğrenciler, bir an evvel spor salonu yapılmasını beklediklerini dile getirdi.


Köy Muhtarı Nizamettin Genç ise devletin 10 yıl önce derslik ve pansiyon yapımını bitirdiğini ancak öğretmenlerin barınacağı lojman ile spor salonunu unuttuğunu ileri sürdü. Muhtar Genç, bu sıkıntının yıllardan beri her düzeyde dile getirilmesine rağmen çözülemediğini belirterek, "Lojman olmadığı için buraya tayini çıkan öğretmen bir yıl sonra gidiyor. Böyle bir sirkülasyon yaşandığı için öğrencilerin başarıları düşüyor. Gerek okul yönetimi, gerek kendim defalarca yetkililere öğretmenlerin kalacağı lojmanların yapılmasını istedik. Fakat aradan geçen bunca yıla rağmen lojmanlar yapılmadı. Geçen yıl programa alınmasına rağmen gelen ödenekler başka ilçelere yönlendirildi. Lojman sıkıntısının yanı sıra öğrencilerin sportif faaliyetleri için spor salonu da yok. Öğrencilerin eğlenebileceği ve spor yapabileceği alanlar olmadığı için sıkıntı yaşanıyor" dedi.


Köy Muhtarı Nizamettin Genç, ayrıca okulda internet olmamasının da büyük sorunlar doğurduğunu belirterek, öğretmenlerin e-kayıt sistemi için Solhan ilçesine giderek işlemlerini burada yaptıklarını ileri sürdü. Genç, "Yenibaşak YİBO'ya üvey evlat muamelesi yapılıyor. Çevre köylerdeki tek derslikli okullara uydu aracılığıyla internet bağlantısı yapılırken, 500 öğrencinin eğitim gördüğü YİBO'da internet yok. Tüm resmi işlemlerini internet üzerinde yapması gereken okul yönetimi zor durumda kalıyor. Sömestri tatilinden önce öğretmenler öğrencilerin notlarını internetten e-okul sistemine girmesi gerekiyordu.

Ancak okulda internet bağlantısı olmadığı için öğretmenler ilçeye giderek internet kafelerden bu işlemlerini yaptılar. Okul yönetimi ve öğretmenler zor durumda kaldığı gibi çocuklarımızda teknoloji imkanlarından yararlanamıyor" şeklinde konuştu.


Edinilen bilgiye göre, okula ADSL bağlantısının yapılması için MEİS modülüne okulun 214 74 07 nolu telefon numarası yerine sehven 241 74 07 yazılması bu sıkıntının sebebi olduğu bildirildi. Bu hatadan dolayı internet bağlantısı yapılamazken, bu sıkıntının bir türlü halledilemediği bildirildi.
 

İha
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 18:03:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?