3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Bingöllü kadınlar, takı yapmayı öğreniyor

Bingöl Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde açılan ve 35 kişinin devam ettiği ‘Takı Tasarım’ kursuna katılan bayanlar, takılarını kendileri yapıyor.

Bingöl’de ilk defa açılan kursa 35 bayan katılıyor. 1 eğitici öğretmen tarafından yürütülen Takı Tasarım kursunda bayanların yaptığı el işi takılar göz doldurdu. Kursa katılan bayanlar, boncuk, kristal, inci, deniz kabuğu, tel ve ip kullanarak kolye, bilezik, küpe gibi takı ve süs eşyası yapmasını öğreniyor.

Ev kadınlarının boş vakitlerini değerlendirmek, meslek sahibi olmalarını sağlamak amacıyla açılan kursun eğitmeni Özlem Çinar, kadınların takı tasarım kursuna büyük ilgi gösterdiğini bildirdi. Kurs kontenjanın dolması nedeniyle ikinci bir kurs açmak zorunda kaldıklarını anlatan Çınar, ‘’Amacımız bir el sanatları dalı olan takı tasarımı öğretmektir. Burada ev kadınlarının boş vakitlerini değerlendirmelerini sağlamak ve giydikleri kıyafetlere uygun takı yapmalarını öğretiyoruz. Gayet güzel iş çıkarıyorlar’’ dedi.

Kursa katılan kadınlar ise hem el becerisi kazandıklarını hem de ev ekonomisine katkı sunmaya başladıklarını bildirdi. Bayanlar, evde oturmaktan ve çay günlerinde dedikodu yapmak yerine burada el becerilerini geliştirmeye tercih ediyor.

Kursta öğrendiklerini evde yapmaya başladığını bildiren Selin Yardımcı, şimdiden sipariş almaya başladığını bildirdi. Yardımcı, ‘’Azda olsa kursta öğrendiklerimi yatırıma dönüştürdüm. Boş zamanlarımı değerlendirecek bir mesleğim olacak. Şimdiden para kazanmaya başladım’’ diye konuştu.

Takı tasarım ve ebru kursuna katıldığını belirten Yasemin Elçi de, zamanın azlığından yakındı. ‘’Boş vaktim olsaydı bütün kurslara katılırdım’’ diyen Elçi, ev kadınlarını açılacak kurslara davet etti.

Meslek sahibi olup üretime katılmak istediklerini anlatan Elçi, özellikle maddi durumu iyi olmayan ailelerin meslek sahibi olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Yaptıkları ürünlerin pazarlama sorunu olmadığını belirten Elçi, kurs sayısının artırılmasını isteyerek, ‘’Biz kadınlar olarak evde oturmak istemiyoruz. El becerilerimizi geliştirip üretime katılmak istiyoruz. Kadınlara yönelik etkinlikler düzenlenmesi gerekiyor. Bizim kadınlarımız mecburi olarak çay günlerine katılıyor. Tek sosyal etkinlikleri evdeki günler oluyor. Bu gibi kurslar kadınların üretime katılımını sağlayacağına inanıyorum’’ dedi.


Bingöl Belediyesi Kültür Sanat Merkezi Yetkilisi Mehmet Gül ise, takı tasarım, ahşap boyama, ebru, bilgisayar, İngilizce dil kursu, bağlama, gitar ve halk oyunları kurslarına 12 eğitmen gözetiminde toplam 215 kursiyerin katıldığını bildirdi.

Sağlık ve eğitim kadar sanat eğitiminin şart olduğunu bildiren Gül, ‘’Bu sene daha çok kadınlara yönelik kurslara ağırlık verdik. Takı tasarım, ahşap boyama ve ebru kursları büyük ilgi görüyor. Bu kurslara katılanlar hem el becerilerini geliştiriyorlar hem de aile bütçelerine katkı sağlıyorlar’’ dedi.

Hikmet Kolatu - Kenthaber / Bingöl
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 16:06:52
Güncelleme :5 Mart 2006 Pazar 03:01:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?