1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Kuyudan kaplumbağa çıkıyor

Bingöl'ün Sancak Beldesi Sudüğünü Köyü Hanoçayır Mezrası'nda köylülerin kendi imkanlarıyla kazdıkları içme suyu kuyusundan kaplumbağalar çıkıyor.

Daha önce mevcut 10 içme suyu kuyusunun 2003 yılında meydana gelen depremde hasar gördüğünü ve kullanılamaz hale geldiğini belirten köy halkı, ihtiyaçlarını karşılamak için temizlemeye karar verdikleri su kuyusunun içinden ölü ve sağ kaplumbağalar çıktığını ifade etti.

Suyun çok sağlıksız olduğunu ama içmeye mecbur olduklarını, 30 haneli mezradan su sıkıntısı sebebiyle 14 ailenin göç ettiğini kaydeden köy sakinlerinden Ömer Basyan, "Yaz aylarında bu kuyu ve dere suyunu kullanıyoruz. Kış aylarında ise kar eritip içiyoruz. Hayvanlarımıza verecek su bulamıyoruz.

Bütün kuyularımız depremden sonra tahrip oldu. Mecburen içinde su olan bu kuyuyu temizleyip suyunu kullanmaya karar verdik. Ancak içinden ölü ve sağ onlarca kaplumbağa çıktı. Bu duruma çok şaşırdık. Buna rağmen kuyunun suyu kullanacağız. Tek umudumuz devletimizden gelecek yardım elidir" diye konuştu.

Köylüler, mezralarında 1 Mayıs 2003 Bingöl depreminde 60 metre eninde ve 1.5 kilometre uzunluğunda bir yarığın oluştuğunu belirtti.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 14:03:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?