2
Haziran
2024
Pazar
YAŞAM

100'lük Rabia ninenin nüfus kaydı yok

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde yaşayan ve yaklaşık 100 yaşında olduğu tahmin edilen 4 çocuk, 65 torun sahibi Rabia Güvendik'in, halen nüfus kaydı yok.

Tunus Mahallesi'nde oğlu Halis Güvendik'in yanında yaşayan Rabia Güvendik, ilerlemiş yaşı nedeniyle geçmiş hayatını tam olarak anlatamıyor. Oğlu Halis Güvendik, tahminen 1930'lu yıllarda babası Mecit Güvendik'in, annesini ikinci eş olarak Erciş'ten getirdiğini anlattı.

Güvendik, üvey annesi Nigar Güvendik'in üzerine kuma gelen öz annesinin 4 çocuğu, üvey annesinin ise 3 çocuğu olduğunu anlatarak, "Bütün çocuklar üvey annemin üzerine kayıtlı. Yanımda yaşayan annem dışında eşim ve 5 çocuğuma bakmak zorundayım.

Maddi durumumuz iyi olmadığı için anneme yaşlılık aylığı bağlatmak istedik. O zamana kadar biz de annemin nüfusa kayıtlı olduğunu zannediyorduk. Nüfus cüzdanı olmadığını bilmiyorduk. Yaşlılık aylığı için müracaat ettiğimizde bizden anneme ait nüfus kaydı istendi.

Ancak Ahlat Nüfus Müdürlüğü'ne başvurduğumda annemin nüfusa kaydının olmadığını öğrendim. Bunun üzerine annem Erciş'in İrşat Köyü doğumlu olduğu için Erciş'te de araştırdım. Erciş'te de kaydının olmadığını öğrendim. Bu kez yeniden nüfusa kayıt için müracaat etmek istediğimde ise birçok evrak istediler.

Ben de annemin yaşını da gözeterek 'Bugüne kadar kaydı yok, yeniden kayıt yaptırmayayım' diye düşünerek bu işten vazgeçtim. Yaşlı anneme bakmak için devletten yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Tunus Mahallesi sakinlerinden Selahattin Saz, 80 yaşında olmasına rağmen, Rabia Güvendik'in düğününü bile hatırlamadığını belirterek, "Benden en az 15-20 yaş büyüktür. Rabia Güvendik yaklaşık 100 yaşında olabilir. Ayrıca en büyük oğlu Fevzi Güvendik 1937 doğumludur" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2005 Cumartesi 14:46:01
Güncelleme :2 Ekim 2005 Pazar 14:06:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?