30
Nisan
2025
Çarşamba
YAŞAM

Baston ustasının maket merakı

Ahlat ilçesindeki baston ustalarından Bilal Karakulak, boş zamanlarında maket yaparak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Baston ustası Bilal Karakulak, amacının unutulmaya yüz tutmuş el sanatını icra etmenin yanı sıra, unutulan değerleri sanatıyla yaşatmak olduğunu belirtti.

Karakulak, "Artık biz yeni nesil olarak kağnı arabasının ne olduğunu unuttuk. Kağnı adeta hikayelerde ve anılarda kaldı. Gelecek nesiller belki kağnı arabasının ne olduğunu da bilemeyecek. Bundan dolayı el sanatımı icra ederek kağnı yapmaya başladım. Zaten ben baston ustasıyım. Ağacı hamur gibi yoğurarak istediğim şekli veriyorum. Hobi olarak kağnı arabası ve bu arabayı çeken 2 tane minyatür öküz yaparak, kağnı aksesuarını tamamladım. Boş vakit bulduğumda, haftada bir iki kağnı yapıyorum. Amacım, dedelerimizin tarlasını süren, evlerinin yükünü taşıyan, araç ve gereçleri gelecek nesillere taşımaktır" dedi.

Bilal Karakulak, baston atölyesinde boş vakitlerinde hobi olarak 2-3 günlük uğraşı sonucunda, kavak ve çam ağacından yaptığı kağnı maketinin tanesini 75 YTL' ye sattığını ve bu makete en çok çocukların talep gösterdiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 10:32:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ramazan çoban IP: 88.254.210.xxx Tarih : 9.02.2008 21:47:08

selamlar çok güzel bir uğraşa başlamışsın ama bilinirki el işciliği zor iştir.bir kağnı yapmak bir iki gün sürebilir sadece ve sadece emeğin karşılığını bulmak çok zor oluyor.. ben de bir kaç değişik tip kağnıyaptım.kağnı ile geçmişte işler yapanların tarifine göre yaptım..parçalarına verilen isimleri öğrenerek..ok ,boyunduruk,cav,göb,dayama,cerek,mazı vb umarım başarılı olursun..