18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Bakanlık sadece karar aldı!

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde bulunan ve Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan tarihi Ahlat evleri tehlike saçıyor.

Ahlat Tarihi Kültürel Değerlerini ve Tarihi Eserlerini Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı (AHTEK) Muzaffer Pirhasanoğlu, ilçede 54 adet tarihi evin Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alındığını, ancak karar sonrası herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti. Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı sonucu, sahiplerinin evleri üzerinde herhangi bir çalışma yapamadığını kaydeden Pirhasanoğlu, "Ev sahipleri, binaların tahrip olan yerlerini dahi düzeltemiyor.

Düzeltmek isteyenler ise restorasyon projesi gibi prosedürlere uymak zorunda. Yaptırılacak restorasyon projesi dışında evlere bir çivi dahi çakılamıyor. Durum böyle olunca ev sahiplerinin büyük bir bölümü evlerini terk etmek zorunda kaldı. Terk edilen evler de bakımsızlıktan çevrede yaşayanların can güvenliğini tehlikeye sokmaya başladı" dedi.

Tarihi evlerin vatandaşlar tarafından değil, koruma kararı veren Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmesi gerektiğini söyleyen Pirhasanoğlu, "Vatandaşların kendi imkanlarıyla tarihi evleri restore etmeleri oldukça güç, hatta imkansız. Bakanlık her ne kadar koruma kararı alarak tarihi evleri korumaya çalışmış ise de bu bir yıkımdır.

Ahlat evlerinin de Safranbolu evleri gibi bakanlık tarafından restore edilmesi gerekir. Özellikle okul güzergahları üzerinde bulunan evler tehlikenin boyutunu daha da artırıyor" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2005 Pazartesi 14:37:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?