18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Erciş lahanasının tadı başka

Erciş’te üretimi yapılarak Ahlat'ta satılan lahana vatandaştan büyük rağbet görüyor. 
Ahlat'ta kışın en çok tüketilen yemeklerden biri olan ve lahana turşusundan yapılan çorti yemeğinde kullanılan lahanalar bugünlerde en çok alınan sebzelerin başında geliyor.

Ahlat’ta günde 7 kamyon lahana sattıklarını belirten Erciş’li üretici Recep Güvendik, bölge çapında lahanaya en çok rağbetin Ahlat’ta olduğunu belirterek, “Yetiştirdiğimiz lahanaları arabalarla çevre il ve ilçelerde satıyoruz. Ama en çok lahana satışlarımızı Ahlat’ta yapıyoruz. Ahlat’lı lahana turşusunu ve bu turşudan yapılan çorti yemeğine düşkün. Buradaki satışlarımız diğer yerlere nazaran daha iyi, üretimini yaptığımız lahanaların tanesini büyüklüğüne göre 1,5 ile 2 YTL’den satıyoruz. Günde 7 kamyon lahana satıyoruz. Bu da bizi ihya ediyor” dedi.

Ahlat’ta 'çorti' yemeğinin kış mevsiminin vazgeçilmezi olduğunu belirten Zihni Öztürk ise, ilçe halkının ezelden beri lahana turşusuna ve bundan yapılan çorti yemeğine düşkün olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"İlçemizde kışın soğuklarda özellikle sabahları çorti yemeği yenir. İlçe halkı nüfusuna göre lahana alarak kışa hazırlık olarak bunun turşusunu yapar. Kışın lahana turşusuna döğme ve et katılarak çorti yemeği yapılır. Kışın şiddetli soğuklarda bu yemek yenir. Soğuklarda insan vücuduna direnç sağladığı için halk dilinde çorti yemeğine antifriz denir."

Özkan Olcay - Kenthaber / Ahlat
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2005 Pazar 10:06:03
Güncelleme :13 Kasım 2005 Pazar 15:52:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?