17
Haziran
2024
Pazertesi
YAŞAM

Sarıkız bu kez üçüz doğurdu

Ahlat'ta geçen yıl dördüz doğuran inek, bu sene de üçüz doğurdu. Ahlat'ın İkikubbe Mahallesi'nde 20 yıldır çiftçilik yapan Zeki Ataş?a ait 'Sarıkız' isimli inek geçen önceki sahibi Necati Gültaç'ta iken dördüz doğurmuştu.

İneği satın aldıklarında dördüz doğurduğunu bildiklerini ama bu kez böyle olacağına inanmadıklarını belirten Ataş, Sarıkız isimli ineklerinin normal doğumunu veteriner hekim kontrolünde yaptığını belitti.

 Anne ineğin sütünün 3 yavruya yetersiz geldiğini de belirten Zeki Ataş yavru buzağıları biberonla beslediklerini belirtti. 20 yıldır hayvancılıkla uğraştığını belirten Zeki Ataş "Montofon ırk olan ineği, geçtiğimiz yıl satın aldık. Geçen sene inek dördüz doğum yapmıştı. Bu yıl ise ikiz bekliyorduk. Fakat doğum sancısı çeken ineğimizin üçüz doğurduğunu görünce de hem sevindik, hem de nasıl besleyeceğimizi kara kara düşündük. Buzağıların hepsinin de sağlıkları yerinde. 3 yavru veren ineğimizi çok seviyoruz. Üçüzlere de gözümüz gibi bakıyoruz" diye konuştu.

Sarıkız isimli ineğin doğumunu gerçekleştiren Veteriner Hekimi Orkan Görgen, ineğin 8 yaşında olduğunu ve 6. doğumunu yaptığını belirterek, "İneği mesleğim gereği yakından tanıyorum. Hayvanın geçmişini araştırdığımda, ikiz, üçüz ve dördüz doğurduğu ortaya çıktı. Geçen yılki dördüz doğumunu ise ben gerçekleştirmiştim. Bu ineğin genetik yapısından kaynaklanan bir durum. Konunun bilimsel olarak araştırılarak hayvanın yumurtlama ve gebelik özelliğinin tespit edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Özkan Olcay - Kenthaber / Ahlat
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2005 Pazartesi 11:37:33
Güncelleme :1 Ekim 2005 Cumartesi 08:45:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?