4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

"Etna Türkiye'nin sigortasıdır"

Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı'nın Türkiye'nin deprem riskini azalttığına dikkat çekerek, "Etna Türkiye'nin sigortasıdır" dedi. 

Türkiye'de ki depremler konusunda yaptığı açıklamalarla ile dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, 30 Kasım ile 12 Aralık arasında Türkiye'de küçük çaplı 4.5 ile 5 büyüklüğünde depremler olabileceğini belirterek bu tarihlerin özellikle ay ile gök cisimlerin büyük çekim uyguladığı tarihler olduğuna işaret etti. 

Yıldırım, "30 Kasım ile 12 Aralık arası Ay ve bazı gök cisimlerinin büyük çekim uyguladığı günlerdir. Bu günlerde, Küçük çapta yıkıcı olmayan depremler olabilir. Bu depremler Doğu Anadolu'nun Güneyi, Ege, Akdeniz, Marmara'nın Batısı olarak belirledim. Etna Yanardağı Türkiye'nin sigortasıdır çünkü, yanardağın ortalama 3 bin kilometre etkisi var. Çünkü yanardağ lavlardan dolayı gaz basıncını düşürüyor. Etna başta Yunanistan, Türkiye, İran ve Suriye'yi etkiliyor. Bu ülkelerde büyük depremlerin oluşmasına gaz basıncını düşürerek engelliyor" dedi. 

Prof. Dr. Yıldırım, Etna Yanardağı'nın patlama yapmasının söz konusu ülkelere faydası olduğuna işaret ederek, Etna Yanardağı adeta başta Yunanistan, Türkiye, İran ve Suriye gibi ülkelerin sigortası olduğunu söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 12:51:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?