4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

200 milyon kişi Türkçe konuşuyor

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, dünya coğrafyası üzerinde 200 milyon kişinin Türkçe konuştuğunu ve yazdığını, ancak Türkçe'nin korunması adına yeterince titiz davranılmadığını söyledi.

Elazığ Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Türkçe'nin dünyada 200 milyon kişi tarafından kullanıldığını belirtti. Bingöl, bu konuya Atatürk'ün de gerekli dikkati gösterdiğini vurgulayarak Atatürk'ün, "Türk demek; dil demek. Türk milletindenim diyen insan her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır'' veciz sözünü örnek olarak gösterdi

Prof. Dr. Bingöl şöyle devam etti:

''Yüce önder dilin bağımsızlığını, siyasal ve ulusal bağımsızlığın ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirip, dilimiz üzerinde diğer dillerin etkisinin kurtarılması yönünde çalışmalar yapmıştır. Genel yapısı itibarıyla dünya üzerinde 200 milyon kişi Türkçe konuşmakta, kullanmakta ve yazmaktadır. Ancak dilimizi koruma adına yeterince titiz olduğumuzu söyleyemeyiz. Hatta Türkçe savunucusu olamıyoruz. Önce dilimize sahip çıkmalı ve şehirlerimizi yabancı tabelalardan kurtarmalıyız. Hedefimiz Türkçe'yi bilim dili yapmak olmalı. Bunu yaptığımız zaman dilimizi hakkettiği yere taşımış oluruz. Küreselleşme ve teknolojik gelişimle birlikte 2000'li yılların sonunda dillerin yüzde 90'ının yok olacağı ileri sürülmektedir."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 19:03:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?