5
Mayıs
2024
Pazar
ELAZIĞ

5.4'lük deprem salladı

ELAZIĞ’da bu sabah Richter ölçeğine göre 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem vatandaşlar arasında paniğe yol açtı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verdiği bilgiye göre bugün saat 10.34’de merkez üssü Elazığ İçme Beldesi olan 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Yerin 6 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Elazığ’ın yanı sıra Tunceli, Malatya, Diyarbakır, Bingöl’de hissedildi. Deprem vatandaşlar arasında paniğe yolaçtı. Yetkililer depremin hasara yolaçıp açmadığının belirlenmesi için kontrollerin sürdüğünü bildirdi.

“MERKEZDE HERHANGİ BİR PROBLEM YOK”

Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, merkez üssü İçme beldesi olan 5.4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle kent merkezinde herhangi bir problemin yaşanmadığını söyledi.

Selmanoğlu, şu anda depremin merkez üssü olan İçme beldesinde bulunduğunu ifade etti.

Beldede vatandaşın rahat ve sakin olduğunu aktaran Selmanoğlu, “Herhangi bir olay yok. Hafif sıva dökükleri var. Şu anda Allah'a şükür yaralı yok, bir problem yok. İçme beldesinde vatandaşın rahat olduğunu gördüm, huzurlu bir şekildeler. Yalnız aldığımız bir duyuma göre Sarıkamış köyünde hasar olduğu söylentileri var. Şimdi oraya doğru gidiyorum” diye konuştu.

Deprem nedeniyle kent merkezinde herhangi bir problem olmadığını açıklayan Selmanoğlu, deprem olduğu sırada spor salonunda halk oyunları yarışmasında bulunduğunu anlattı.

2 KİŞİ HAFİF YARALANDI

Elazığ’da depremle birlikte büyük panik yaşayan halk, kendilerini dışarı attı. Depremin merkez üssü İçme’de, korkuyla pencereden atlayan 2 kişi hafif yaralandı. Depremin ardından saat 10.54 de 3.2 büyüklüğünde artçı sarsıntı oldu.

Depremde Elazığ’ın merkeze bağlı Sarıkamış, Kumyazı ve Kartaldere köylerindeki bazı kerpiç evlerde ağır hasarlar oluştu. Köydeki camilere ait minarelerin üst kısımları da yıkıldı. Elazığ Vali Vekili Ercan Çiçek, köylere giderek incelemelerde bulundu. Çiçek, "Çok şükür can kaybımız yok. Yaz olması nedeniyle vatandaşlar dışarda durabilirler. En kısa sürede çadır ve diğer yardımları ulaştıracağız. Merkeze bağlı Sarıkamış, Kumyazı ile Maden İlçesi’ne bağlı Kartaldere Köyü’nde bazı evlerde hasar meydana gelmiş. Oturulamaz durumda olan evlerimiz var. Burada oturan vatandaşlarımız bu evlere girmesinler. En kısa sürede çadırları ve diğer yardım malzemelerini ulaştıracağız" dedi.

’ORTALIK TOZ DUMAN İÇERİSİNDE KALDI’

Sarıkamış Köyü’nde Bülent Demirbağ’a ait evin oturulamaz halde olduğu görüldü. Bülent Demirbağ, deprem anında büyük bir gürültü duyduklarını belirterek, "Kahvaltı yapıyorduk. Büyük bir gürültünün ile ortalık bir anda toz duman içerisinde kaldı. Hepimiz birbirimize sarıldık. Biraz bekledikten sonra kapı ve pencereleri açarak toz dumanın çıkmasını sağladık. Evin içerisindeki duman çekildikten sonra bazı evlerin yıkıldığını gördük. Çok korktuk. Şu anda evimize giremiyoruz" dedi.

Vali Vekili Ercan Çiçek öncülüğünde Sivil Savunma ekipleri ve Elazığ Belediyesi’ne ait itafiye ile Kızılay ekipleri, depremde hasar görer köylerde, hasar tespit çalışmalarına başladı. Yapılacak çalışmalardan sonra ağır hasarlı ve oturulamaz evler tespit edilerek, burada yaşayanlara ilk yardım yapılacak.

ODA BAŞKANI PANİK YAŞADI

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ, odanın çalışmalarını anlatırken depreme yakalandı. Konuşmasını kesen Şekerdağ, kısa süreli panik yaşayarak, "Bismillah" dedikten sonra sarsıntının bitmesini bekledi. Kentte, deprem anı saniye saniye Mobese kameralarını da yansıdı.

ARTÇILAR MEYDANA GELDİ

Elazığ'ın İçme beldesindeki 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından beldede 3.2 büyüklüğünde artçı bir sarsıntı daha kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nden alınan bilgiye göre, Elazığ'ın İçme beldesinde saat 10.34'deki 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından 20 dakika sonra saat 10.54'de beldede 3.2 büyüklüğünde çok hafif şiddette bir deprem daha kaydedildi.

Merkez üssü Elazığ'a yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki İçme beldesindeki 5.4 büyüklüğündeki ilk depremin yerin 5.7 kilometre altında, 3.2 büyüklüğündeki artçı depremin ise 13.2 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.

KÖYE, İLK ETAPTA 50 ÇADIR GÖNDERİLECEĞİ BİLDİRİLDİ

Elazığ'da meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin merkez üssü İçme beldesine bağlı Sarıkamış köyünde bazı binalarda hasar oluştu

Elazığ Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, beldeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Sarıkamış köyünde incelemede bulundu. Köyde depremin ardından bazı binalarda hasar oluştuğu, iki katlı altı ahır olan kerpiçten bir evin de duvarlarının çöktüğü gözlendi.

Burada köylülerle görüşen Vali Yardımcısı Çiçek, “Devletimiz büyük. Önemli olan can kaybının yaşanmaması. Diğer konular halledilir” dedi.

İlk etapta köye 50 çadır gönderileceğini ifade eden Çiçek, vatandaşlardan hasarlı evlere girmemelerini istedi.

Depremin yaz günü meydana gelmesini de şans olarak değerlendiren Çiçek, “Bu olay başımıza yaz günü geldi. Bu da bir şanstır. Kışın olsa şartlar daha zor olurdu” diye konuştu.

Bu arada, Maden ilçesine bağlı bazı köylerde de hasar oluştuğu öğrenildi. Vali Yardımcısı Ercan Çiçek ile beraberindekiler incelemede bulunmak üzere bu köylere hareket etti.

Öte yandan, depremin ardından İçme beldesinde suların bulanık aktığına dikkati çeken yetkililer, vatandaşları bir süre bu suyu kullanmaları konusunda uyardı.

DHA/AA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2011 Perşembe 11:54:27
Güncelleme :23 Haziran 2011 Perşembe 15:08:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?