22
Mayıs
2024
Çarşamba
ELAZIĞ

AB, Sera Isıtma Projesi'ni kabul etti

Fırat Üniversitesi (FÜ) Enerji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Durmuş'un, enerji kaynaklarından en ucuzu ve en masrafsızı olan jeotermal enerji kaynaklarının sera ısıtmalarında kullanılmasıyla ilgili Avrupa Birliği'ne sunduğu projesi kabul edildi.


FÜ Enerji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Durmuş, bölgede tek jeotermal enerji kaynağı olan Golan Kaplıcaları'nın sera ısıtmalarında kullanıldığı taktirde bölgenin tarımda çok gelişeceğini, bununla beraber sanayi ve istihdam alanlarının gelişeceğini kaydetti. Jeotermal enerji kaynaklarının sera ısıtmalarında kullanılmasıyla ilgili Avrupa Birliği'ne sunduğu projesinin kabul edildiğini açıklayan Durmuş, "Jeotermal enerjinin özelliği, çok temiz bir enerji kaynağı olmasıdır. Birde hiç masraf harcanmadan yeryüzüne çıkabilen, çok alan kaplamayan, çok amaçlı kullanılabilen bir enerji kaynağıdır. Jeotermal enerji birçok yönde kullanılabilir. Şuanda elimizdeki mevcut kaynağı en iyi şekilde kullanmanın yolu seraları ısıtmadır. Elazığ'da hayvancılık ve tarım gelişecek. Mesela üzüm üretimi ileride o kadar fazla olacak ki belki üzüm suyu, şarap fabrikalarıyla Elazığ ilerleyecek. Bunun içinde çok bilinçli tarım yapmak lazım. Yani gelişi güzel tarımla olmaz. En büyük sıkıntı ise şehirde tarım bilinçli yapılmıyor. Üretici domates üretiyor ama domatesi en bol zamanında üretiyor. Bilinçli tarım yapmak mevsimi olmadan bunu üretebilmektir. Mevsimin dışında üretmek ise seracılık demektir" dedi.


Bunun için başka bir sistemin kurulması gerektiğini ve o sistemin ısısından faydalanılması gerektiğini söyleyen Durmuş, "İşte bizim bölgemizde de ısıtmaya masraf etmeden en büyük faydalanacağımız ısı kaynağı jeotermal ısıtmadır. Bunu Antalya'da odun, kömür yakarak ısıtıyorlar. Golan Kaplıcaları'na bakıyorsunuz sondaj vurulmuş ve o su ırmağa akıtılıyor. Devletimize ve insanlarımıza çok faydalı olabilecek kaynak ırmağa akıtılmakta. Bu durum insanı çok üzüyor. Bunu mutlaka el birliğiyle halkımıza tanıtmalıyız. Halkımız mutlaka çalışmalı, milli servet ırmağa akıtılmamalı. İnsanlarımız çok daha zenginleşebilir. Elazığ'ın çiçek üretimi yok. Bir çiçek serası kurulsa, çiçek serasının en büyük problemi ısıtma problemidir. Kışın seralarda çiçekçilik çok daha fazla gelişecek. Çok güzel olur ve halkımız zenginleşir. Zenginleşen bir toplumda daha kültürlü, daha bilinçli ve daha mutlu olur" diye konuştu.


Jeotermal enerji kaynağı olan Golan Kaplıcaları'nın, sera ısıtmalarında kullanıldığı taktirde bölgedeki tarımsal faaliyetlerin canlanmasıyla birlikte buna bağlı iş kollarının gelişmesi Karakoçanlılar tarafından da memnuniyetle karşılandı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 15:28:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yusuf kozak IP: 78.165.229.xxx Tarih : 28.04.2008 21:42:49

Termal enerji konusundaki düşüncelere katılıyorum. Ancak kuyu maliyetleri ve termalin devamının garanti edilememesi bu konudaki yatırımların cazibesini yitirdiği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Bu konuda müzdarip olan birden fazla tesis tanımaktayım. Ayrıca termal olan bölgelerde katı yakıtlı projelerin arttığınıda söyleyebiliri. Başka bir konuyu ayrıca belirtmek istiyorum Oda Güneş deposu! yeni uygulamaya başlanan önemli bir buluş. Özellikle seralar için bir can simiti. Seraların bir sezon için talep ettiği enerji yazdan doğal yöntemlerle depolanarak kışın kullanımı sağlanmakta üstelik yatırım maliyetleri termal kuyu maliyetlerinden düşük. Üstelikte enerji garanti edilebiliniyor.