4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Ağın'da kül sulu leblebi zamanı

Elazığ'ın Ağın ilçesinde, meşe külü ve kum kullanılarak hazırlanan ve kendisine has tadı olan Ağın leblebisinin yapımına başlandı.

30 yıldır bu mevsimde ailesiyle birlikte leblebi yapan 62 yaşındaki Sıtkı İkinci, tarlasında yetiştirdiği ve üreticilerden satın aldığı nohutlarla günde 50-60 kilo olmak üzere her yıl 5 ton leblebi yaptıklarını belirtti.

Ağın leblebisinin geleneksel bir uğraş olarak ilçede birçok aile tarafından yapıldığını ve Türkiye genelinde talep gördüğünü ifade eden İkinci, "Leblebinin yapımında kullandığımız meşe külü ve kum, leblebiye tadını veriyor. Bu leblebinin sadece burada yapılmasının ve bu tadı almasının nedeni, ilçeye bağlı Bademli köyünden aldığımız kum. Başka kum bu tadı vermiyor." dedi.

Ağın leblebisinin hazırlanmasında, birlikte kaynatıldığı meşe külü ve kavrulduğu kum büyük önem taşıyor. Leblebi, bu özelliğiyle uzun süre de kalsa bayatlamıyor. Elekten geçirilen nohutlar, içinde meşe külü bulunan sıcak suda kaynatılıyor. Kaynayan nohutlar büyük kaplarda sıcak kum ile kavruluyor. Kavrulma bittikten sonra tekrar bir eleğe dökülen nohutlar, elek içinde elle karıştırılarak kabukları soyuluyor.

AA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 12:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?