22
Mayıs
2024
Çarşamba
ELAZIĞ

Ahçik Türküsü roman oldu

Bir Türk genci ile bir Ermeni kızının aşkını anlatan ve yıllardır Elazığ'da sevilerek dinlenilen anonim 'Ahçik' türküsünün öyküsü roman haline getirildi.

27 Kasım 2007

Günışığı gazetesi Haber Sorumlusu Yücel Çakmak, “Ahçik” adlı ilk romanını yazdı. 10 Aralık’ta okurlarıyla buluşacak olan romanda bir Türk genci ile bir Ermeni kızın arasında yaşanan aşk hikâyesi ile 1915’li yıllarda yaşanan Ermeni isyanının Harput’a yansıması gözler önüne seriliyor.

Gazeteci yazar Yücel Çakmak, Elazığ'ın eski yerleşim yeri Harput'ta yüzyıllardır Türk ve Ermenilerin bir arada yaşadığını söyledi.


Kitabında türküde bahsedilen kişileri canlandırarak Harput'ta 1915'li yıllarda yaşayan Türk genci Mustafa ile Ermeni kızı Ahçik arasında yaşanan ve türkülere ilham olan bir aşkı konu ettiğini anlatan Çakmak, ''Evlilik hazırlığı aşamasında olan gençler Ermeni isyanlarından ötürü bu amaçlarını gerçekleştiremezler. Bir türlü birleşemeyen bu gençler bir yandan sevda acısı çekerken bir yandan da iki toplum arasında yaşanan sıkıntıları çözmeye çalışıyorlar. Günümüzde çok tartışılan Ermeni tehcirine aşk penceresinden baktım'' diye konuştu.


Çakmak, aşk hikâyesinin yanı sıra o yıllarda yaşanan Ermeni isyanları ve tehciri de dile getirdiğini belirtti.

İki halkın yıllarca kapı komşuluğu yaptıklarını anlatan Çakmak, şöyle konuştu:


''Hala onlardan izler bulunmakta. En güzel örneği de Ahçik türküsü. İki toplum arasında o dönemlerde bir kırgınlık söz konusu olmuş olsaydı bu türkü ozanlar tarafından yakılmaz ve günümüze gelmez yok olur giderdi. Ama demek ki bir kültür birlikteliği yaşanmış.


Ermeni toplumu ile Türk toplumu arasında yaşanan tehcir öncesi kültür birlikteliğini ve tehcirde yaşanan olayları insanlara aktarmak istedim. Amacım, Türklerin soykırım yapmadığını, Türkler ile Ermenilerin bir dönemler aynı kültürü yaşadıklarını anlatmak.''


Çakmak, kitapta Ermeni meselesinin uluslar arası boyuttaki çıkar kavgasına nasıl malzeme yapıldığı konusunu da işlediğini belirtti.

10 Aralık’ta yayında…


Kitapta anlatılan Mustafa ile Ahçik arasındaki aşk, Türkiye'den ABD'ye gelen bir müzik CD'si ile ortaya çıkıyor.
Charles Ailesinin yaşlı ninesine gelen bu CD'de Elazığ'ın türküsü Ahçik bulunmaktadır. Yaşlı kadın bu CD'yi ailesine çalarak, anneannesi olan Ahçik'in hikâyesini anlatmasıyla, olaylar başlıyor. Ahçik'in Harput'ta doğumu ile başlayan olaylar zinciri, yine ABD'de sona eriyor.


10 Aralık'ta Popüler Yayınlarında çıkacak olan kitabın editörlüğünü yine gazetemiz yazarlarından İsa Bayrak yapmış. Çakmak’ın “Elazığ ve İlçeleri” ve “Öykülerimiz Türkülerimiz” adlı iki araştırma kitabı bulunuyor.

günışığı gazetesi
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2007 Pazar 17:05:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?