4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

'Ahilik Haftası' kutlamaları başladı

 21. Ahilik Haftası kutlamaları Elazığ'da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başladı. 

13-19 Ekim tarihleri arasında kutlanan 21. Ahililik Haftası kutlamaları Elazığ'da başladı. Törene Vali Yardımcısı Mehmet Ali sağlam, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü personeli kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ile Esnaf ve Sanatkarlar Birlik ve oda temsilcileri katıldı. Törende bir konuşma yapan Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil Erdem, Ahilik kültürü ve felsefesinin toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas aldığını belirterek, İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından 'bir yaşam tarzı' olarak kabul edildiğini söyledi.
 
Erdem, "Uygar dünya ülkelerinin, toplumlarında uygulamaya ve hakim kılmaya çalıştıkları bu değerler, 18. Yüzyılda Anadolu Türkleri tarafından 'Ahilerin Vizyonu' olarak uygulanmış ve böylece diğer ülkelere örnek olmuştur. Türklere özgü bir kurum olan Anadolu Ahiliğini yaratan bu değerli insanlar, o dönemin yozlaşmış, parçalanmış, kimliğini kaybetmiş ve fakirleşmiş Anadolu Türk Boylarını; birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, bir çatı altında birlikte yaşabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğretmişlerdir. Ahilik kültür ve felsefesinde, toplumun refahı ve sosyal sorumluluk, önemli ve öncelikli bir ilke olarak kabul edilmiş ve bu bağlamda yeterli ve kaliteli mal hizmet üretimi teşvik edilmiştir. Ayrıca mal ve hizmet üretiminde kaliteyi arttırmada, üretici ve sanatkarlar arasında, iş ve meslek hayatında kariyer sahibi olmada ve meslekte ehil kişi sayılmada önemli bir motivasyon kaynağı olmuştur" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 17:31:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?