3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Akrabalar yine yasağı deldi!

Başbakan Erdoğan’ın milletvekilleri, belediye ve il başkanlarının birinci ve ikinci derece yakınlarının yerel seçimde aday olamayacağına ilişkin ’akraba yasağı’ delindi.

Elazığ Milletvekili Hamza Yanılmaz’ın kardeşi Bekir Yanılmaz ile Şanlıurfa Milletvekili Çağla Aktemur Özyavuz’un eşi İbrahim Özyavuz belediye başkan adayı oldu.

AKP’de, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "delinmeyecek" dediği belediye başkan adaylıklarıyla ilgili "akraba yasağı" delindi. Elazığ Milletvekili Hamza Yanılmaz’ın kardeşi Bekir Yanılmaz ile Şanlıurfa Milletvekili Çağla Aktemur Özyavuz’un eşi İbrahim Özyavuz belediye başkan adayı oldu. Yanılmaz’ın eski müftü olan kardeşi Bekir Yanılmaz, yeniden aday gösterildiği Elazığ Kovancılar’da iki, Özyavuz’un eşi İbrahim Özyavuz da Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde üç dönemdir belediye başkanlığı yapıyordu. Bekir Yanılmaz, SP’den belediye başkanı seçilip AKP’ye geçmişti. Elazığ Milletvekili Faruk Septioğlu’nun ağabeyi Mehmet Septioğlu ise AKP tarafından Elazığ Palu’da aday yapılmayınca SP’den belediye başkan adayı oldu. 

Erdoğan itiraz etmişti

AKP kulislerine yansıyan bilgilere göre Erdoğan, Bekir Yanılmaz’ın adaylığına önce, "Milletvekili ve parti yöneticilerinin birinci derece yakınlarının aday olamayacağına ilişkin partinin prensip kararı var" diyerek itiraz etti. Erdoğan, aday belirleme çalışmaları kapsamında milletvekilleriyle yaptığı görüşmeler sırasında, AKP’nin bir "kitle partisi" olduğunu anımsatarak, akrabalarının adaylığı gündeme gelenlere yönelik, "Kusura bakmayın, bir aileye bütün makamlar verilemez" uyarısında bulundu. Erdoğan, "Dürüst, başarılı olan herkese benim partimin kapısı açık" mesajını da verdi. Bu gelişmeler üzerine Kovancılar’da ilçe başkanı Abdülhekim Kaya’nın adaylığı gündeme geldi, ancak daha sonra Yanılmaz yeniden aday gösterildi.

Babasının yerine amcaoğlu

TRT Şeş’de Kürtçe söylediği türküyle gündeme gelen Van Milletvekili Gülşen Orhan’ın babası, Bahçesaray Belediye Başkanı Naci Orhan’ın yerine ise amcaoğlu Hayati Orhan’ın aday gösterilmesi bekleniyor. Bahçesaray’da geçmişte muhtarlık, ilçe olmasının ardından da uzun süre belediye başkanlığı yapan Naci Orhan bu seçimde aday olmadı. Orhan’ın yerine, başta Gevaş ilçesi için belediye başkan adaylığı düşünen Hayati Orhan aday adayı oldu. Hayati Orhan’ın, AKP’nin Bahçesaray’daki tek aday adayı olması nedeniyle adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

Gökçek’in önünü kesti

Erdoğan, milletvekilleri, belediye ve il başkanlarının birinci ve ikinci derece yakınlarının yerel seçimlerde aday olamayacaklarına ilişkin "akraba yasağı" kararını MKYK’dan çıkarmıştı. Bu karar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in Çankaya’dan belediye başkan aday adayı olmasının önünü kesmişti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2009 Pazar 09:40:25
Güncelleme :25 Ocak 2009 Pazar 09:45:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
RECEP TAY IP: 78.188.62.xxx Tarih : 25.01.2009 13:27:58

AKP KENDİSİNE DEMOKRAT MÜBAREK SANKİ KRALLIK KOVANCILARDA ASIL AKP Yİ SAYIN ABDULHAKİM KAYANIN HAKKIYDI HAKIYDI DİYORUM AKP HAKTAN NE ANLAR SANKİ KRALLIK TAHTI BABADAN OĞULA AMA ŞU BİR GERÇEK AKP KOVANCILARDA ALLAHIN İZNİ İLE SANDIĞA GÖMÜLECEK TABİİ YİNE ABDULHAKİM KAYA KAZANACAK BERİTANLİ_HARUN 'EDİSSON BÖLE OLACAĞINI BİLSEYDİ AMPÜLÜ İCAT ETMEZDİ'KOVANCILARDAN HERKESE SELAMLAR