3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Almanlar fabrika kuruyor

Neue Zittauer Taşıt Platformu tarafından Elazığ'a kamyon fabrikası kuruluyor.
 
Kurulması planlanan kamyon fabrikasıyla ilgili düzenlenen toplantıya Vali Muammer Muşmal, AK Parti Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Suat Öztürk, V&M İnvest firması ortakları Wolframm Müller, Özcan Varol ile kamyon fabrikasının sorumluluğuna getirilen Jan Pivarcı katıldı. 

ETSO'daki toplantının açılışında konuşan Vali Muşmal, tesisin Elazığ'a getirilmesi görüşmelerinin Almanya'daki Elazığlılar toplantısında başladığını belirterek, "Teklif yapıldı, görüşmeler başladı ve sonuçta bu konuda ilk kez Müller ve Varol ilimize geldiler. Buradan son derece iyi intibalarla ayrıldılar. Burada yapılan görüşmelerin ardından Elazığ'a kamyon fabrikasının kurulacağı haberleri basın ve medyada çıkınca, başta Rusya olmak üzere birçok ülke fabrikanın kendi ülkelerinde yatırıma dönüştürülmesi teklifini getirmişler. Ancak firma bu konuda verdiği sözü yerine getirerek, yatırımını Elazığ'a yapmaya karar verdi. Biz tesis için OSB'den 100 dönüm arazi verdik. Bu yatırım için kendilerine devletin verdiği hakları kullandırma taahhüdünü talep ettiler. Bizde bunları kendilerine veriyoruz. Bankalarla görüşmeler yapıldı, para transferi konusunda gerekli işlemler zamanında yapılacak. Prosedür devam ediyor. Ekim ayının 20'sinden sonra şirketin yönetim kurulunun ikinci kişisi konumunda bulunan Suzanne Volf başkanlığında 10-15 kişiden oluşan bir heyet gelecek ve bu konudaki son nokta konulacak" dedi. 

Neue Zittauer Taşıt Platformu Sorumlusu ve Elazığ Fabrika Müdürlüğü'ne atanacak olan Çek Jan Pivarcı ise, tesisin planlandığı gibi Elazığ'a kurulacağını belirterek, "İlk kez Elazığ'a geliyorum. Burada bulunmaktan gerçekten son derece mutluyum. Yatırım yapma düşüncesi ile geldiğimiz Elazığ'da fikrin yatırıma dönüşmesi bizleri mutlu etti. İlk etapta 35 milyon euro olarak planlanan yatırım, Alman firmalarının destekleri ile 150 milyon euroya kadar çıkacak. Burada iki değişik ürün imal edeceğiz. İmalatlarımız ilk etapta montaj olarak gerçekleşecek. Motor hariç yapılacak olan montajın parçalarını Almanya'dan değil, Türkiye'den alacağız. Gelecekte bu parçaların imalatını da fabrikamızda yapmaya başlayacağız" diye konuştu. 

V&M İnvest firması ortakları Wolframm Müller ile Özcan Varol da yaptıkları açıklamalarda, "Tabii ki Elazığ'da bulunmaktan, buradaki görüşmelerin ardından Elazığ'a yatırım yapmaktan son derece mutluyuz. Buraya yatırım düşüncesiyle geldiğimizde aldığımız enerji bizi çok etkiledi. Vergimizi Elazığ'da ödeyeceğiz. Tesislerin temelini 2009'un 3. ayında atacak, 2010 yılının 10. ayında ilk aracımızı üretmenin mutluluğunu yaşayacağız. Burada üretilecek olan araçlar iki çeşit olacak. Birincisi 10 tonluk, ikincisi ise 10 tonun üzerindeki kamyon ve özel iş makineleri ile askeri araçlar olacak. Üretimi yapılacak olan araçlar Türkiye iç piyasasının yanında, asıl hedefimiz olarak Türki Cumhuriyetler, Endonezya, Doğu Avrupa, Güney Afrika yelpazesindeki ülkeler olacak. İhracatımızı da Elazığ'dan gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştular. 

Milletvekili Tahir Öztürk ise, bu tür yatırımların ülkeye ve özellikle de Elazığ'a çok büyük getirilerinin olacağını belirterek, "Bilindiği gibi biz bölgemizdeki illerin kalkınmasını sağlamak üzere teşvik uygulaması getirdik. Bunun sonucunda da önemli yatırımlar gelmeye başladı. Bu yatırımın da Elazığ ve ülkemiz adına son derece olumlu bir yatırım olacağını düşünüyorum. Tabii ki bizlerin beklentisi bu tür yatırımlarla yabancı sermayenin ilimize gelmesidir. Bu yatırım yeni yabancı sermayeli yatırımları beraberinde getirecektir. Bizler ilin siyasileri olarak ülkemizin ve ilimizin gelişmesi için ne gerekiyor ise yatırımcılara temin etmeye hazırız. Ülkemizin en büyük problemi olan işsizlik problemi bu tür yatırımlarla giderilebilir" dedi. 

Konuşmaların ardından Elazığ Valiliği ile ETSO adına gelen heyettekilere plaket verildi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 17:15:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?