4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Alternatif su kaynakları

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi'nin geleneksel hale getirdiği 'Dost Meclisi' toplantıları devam ediyor.

23 Ağustos 2007


Dernekten yapılan yazılı açıklamada, toplantının bu haftaki bölümüne DSİ 9. Bölge Müdürü Recep Özbal katıldığı bildirildi. Recep Özbal burada yaptığı konuşmada, su gezegeni olarak bilinen dünyada yüzde 97 oranında tuzlu su bulunmasına rağmen yüzde 3 oranında, 48 milyon kilometreküp hacmindeki suyun tatlı olduğunu belirtti.

Bu suyun da 24 milyon kilometreküpünün buzul, 23 milyon kilometreküpünün yer altı suyu, 1 milyon kilometreküpünün ise mevcut olarak bulunan su olduğunu anlatan Özbal, "Dünyada ortalama kişi başına 10 bin metreküp su bulunan ülkeler su zengini sayılıyor. Türkiye'de bu değer bin 735 metreküptür. Yani biz su zengini ülkeler arasında değiliz" dedi.

YER ALTI SULARIMIZ HIZLA KİRLENİYOR


Kentin içme suyu ihtiyacı için yer altından su alındığını belirten Özbal, bu kaynağın hızla kirlendiğini kaydetti.

Ovaların su kaynaklarından çok yüksekte olduğu için sulama maliyetinin arttığına dikkati çeken Özbal, "Kentin içme suyu ihtiyacı Uluova'daki 28 kuyudan karşılanıyor. Yer altı sularımız gittikçe azalıyor ve kirleniyor. Elazığ'ın su ihtiyacını karşılayacak alternatiflerimiz Munzur suyu, Keban Baraj Gölü, Uluova yer altı suyu, Hatun köyü suyu ve Arıcak Akdağ kaynaklarıdır. Bu alternatiflerle ilgili olarak bir ay içerisinde planlama ihalesi yapılacak" diye konuştu.


Kentte 25 bin hektar alanda sulama sistemi bulunduğunu, bu oranın çok az olduğunu anlatan Özbal, Kuzova Sulama Sistemi ve Dedeyolu göleti inşaatlarının devam ettiğini kaydetti. MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı İbrahim Gök ise gelecek nesillerin en kıymetli hazinesi olan suyun dikkatli tüketmesi ve zenginleştirilmesi gerektiğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2008 Salı 12:56:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?